Iohannis: Scoaterea președintelui din procedura de numire a procurorilor șefi este o greșeală fundamentală

Iohannis: Scoaterea președintelui din procedura de numire a procurorilor șefi este o greșeală fundamentală

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți seară, că propunerea ca șeful statului să fie scos din procedura de numire a procurorilor-șefi este o greșeală fundamentală, motivând că numai prin prezența președintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă, recunoscută pe plan european și internațional.

 "Personal m-am exprimat față de această intenție a așa-zisei reforme a legilor Justiției și mi-am exprimat clar opinia că multe puncte de acolo mi se par eronate și abordările greșite. (...) Sunt foarte multe puncte pe care trebuie să le analizeze cei vizați direct, țin de organizarea Justiției, dar două lucruri mă îngrijorează foarte mult — faptul că președintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor-șefi mi se pare o greșeală fundamentală, fiindcă doar prin prezența președintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă, recunoscută nu numai european, ci în plan mondial și președintele este, și nu vorbesc doar de persoana lui Klaus Iohannis, ci de președintele României, este garantul că lupta anticorupție nu este subjugată politic", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a mai susținut că "subordonarea" Inspecției Judiciare Ministerului Justiției creează riscul unei presiuni politice.

"A doua chestiune care se regăsește în așa-zisa reformă a Justiției și care mă îngrijorează profund este faptul că se propune ca Inspecția Judiciară să nu mai fie subordonată CSM, care conform Constituției garantează independența Justiției, și să fie subordonată Ministerului Justiției, care este un organism eminamente politic și faptul că actualul ministru nu este membru de partid nu schimbă nimic. În principiu, Guvernul este unul politic, format din politicieni și subordonarea Inspecției Judiciare unui ministru evident aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra Inspecției Judiciare", a afirmat Iohannis.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”