Iohannis: Sunt destul de sceptic în legătură cu moţiunea de cenzură

Iohannis: Sunt destul de sceptic în legătură cu moţiunea de cenzură

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că este destul de sceptic în legătură cu anunţul PSD privind depunerea unei moţiuni de cenzură.

"Declaraţii se fac la cald şi toată lumea îşi declară acceptarea sau dimpotrivă. Asta cu moţiunea, drept să vă spun, sunt destul de sceptic", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că proiectul privind alegerea primarilor în două tururi nu contravine niciunei norme şi este o modificare care dă mai multe opţiuni alegătorului.

"Este un argument invocat tocmai de cei care timp de trei ani de zile au demonstrat că au vrut să reducă democraţia din România, cum s-a exprimat cineva din PSD. (...) Nu este o modificare în sensul restrângerii unor drepturi sau a unor oportunităţi. Dimpotrivă, se revine la alegerea în două tururi, aşa cum a fost până acum câţiva ani. O chestiune cerută insistent şi de partide de-a lungul anilor, dar şi de cetăţeni. În acest sens, am verificat cu specialiştii din Administraţia Prezidenţială. Nu contravine niciunei norme", a mai spus Iohannis.

El a fost întrebat dacă a primit asigurări de la premierul Ludovic Orban că o moţiune de cenzură nu va trece.

"Nu cred că premierul sau cineva poate să dea o garanţie că trece sau nu trece. Este un demers parlamentar care nu a fost iniţiat. Vorbim de ceva ce nu este. Singurul lucru cert este angajarea răspunderii de către Guvern", a afirmat şeful statului.

Iohannis a arătat că i s-ar părea de-a dreptul ciudat ca o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban să fie votată de PNL.

"Doar nu este vorba de PSD, care îşi dă jos propriul guvern", a adăugat şeful statului.

Întrebat dacă o variantă pentru declanşarea alegerilor anticipate este ca premierul Ludovic Orban să demisioneze, el a răspuns: "Cu siguranţă se găsesc soluţii pentru anticipate. Cum să nu!".

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat joi, la Slatina, că PSD va depune o moţiune de cenzură împreună cu UDMR , după ce Guvernul a anunţat că îşi va angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi .

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, pentru AGERPRES, că formaţiunea sa va vota moţiunea de cenzură , el adăugând că UDMR nu este interesată de guvernare în acest moment. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria