Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European de vară

Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European de vară

Președintele României va participa, în perioada 29-30 iunie, la reuniunea Consiliului European de vară, de la Bruxelles. Liderii europeni vor dezbate situația din Ucraina, necesitatea menținerii sprijinului european față de aceasta și implementarea sancțiunilor față de Rusia.

Klaus Iohannis va participa la Consiliul European de vară FOTO: Presidency

Potrivit Administrației Prezidențiale, reuniunea va debuta cu un dejun de lucru cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, care va constitui o oportunitate de a discuta provocările și abordările comune la nivelul celor două organizații în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Ulterior, în cadrul sesiunilor de lucru, liderii europeni vor dezbate situația din Ucraina, în lumina evoluțiilor recente din teren și din Federația Rusă, necesitatea menținerii sprijinului european puternic pentru acest stat pe toate palierele, precum și pe implementarea sancțiunilor și continuarea demersurilor pentru antrenarea răspunderii Federației Ruse pentru crimele comise în Ucraina”, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În vederea continuării celor agreate la reuniunea Consiliului European din martie, liderii europeni vor discuta și despre progresele realizate în direcția asigurării competitivității UE pe termen lung și de consolidare a Pieței Unice și a politicii industriale, urmând să fie abordate și aspecte privind reziliența și securitatea economică a UE.

De asemenea, liderii europeni vor avea o discuție privind implementarea deciziilor anterioare în materie de securitate și apărare, cu obiectivul consolidării bazei tehnologice și industriale a apărării europene.

„Liderii europeni vor avea, totodată, un schimb de opinii cu privire la progresul în implementarea Concluziilor Consiliului European din februarie 2023 privind migrația, scrisoarea adresată liderilor de către Președintele Comisiei Europene în pregătirea acestei dezbateri evidențiind inclusiv proiectul pilot dezvoltat de România la granița cu Serbia ca exemplu de progres concret în gestionarea eficientă a frontierei externe a UE”, precizează sursa citată.

Un alt subiect care va fi discutat în cadrul Consiliului European este referitor la China, în contextul abordării multifațetate a UE față de acest partener.

„În domeniul relațiilor externe, liderii vor analiza stadiul pregătirilor pentru Summitul UE-Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC). care va avea loc în luna iulie, precum și relațiile Uniunii Europene cu Vecinătatea Sudică, procesul de aderare la UE al Balcanilor de Vest și evoluțiile recente în relația Belgrad-Priștina”, precizează sursa citată.

Administrația Prezidențială arată că într-un context global marcat de multiple crize, provocări și evoluții imprevizibile, în pregătirea reuniunii Consiliului European, Președintele Klaus Iohannis a promovat necesitatea redinamizării demersurilor privind consolidarea capacității UE de pregătire și răspuns la crize prin mecanisme relevante, mai ales prin Mecanismul Uniunii pentru Protecție Civilă, care și-a demonstrat constant importanța și valoarea adăugată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB