Iohannis, vizită oficială în Azerbaidjan. Ce subiecte sunt pe agendă

Iohannis, vizită oficială în Azerbaidjan. Ce subiecte sunt pe agendă

Președintele României va discuta cu omologul din Azerbaidjan despre aprofundarea relațiilor mai ales în zona economică, un accent fiind pus pe dimensiunea energetică a cooperării.

Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la Baku, în perioada 2-3 februarie 2023, la invitația Președintelui Ilham Aliyev. În marja vizitei, Președintele României va deschide, alături de Președintele Republicii Azerbaidjan, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Vizita Președintelui Klaus Iohannis la Baku are loc în continuarea convorbirilor foarte bune avute cu Președintele Ilham Aliyev, la București, în data de 17 decembrie 2022, cu ocazia participării celor doi șefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Republica Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009, ambele state confirmând deschiderea și interesul pentru aprofundarea acestuia, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional. În cadrul consultărilor politice de la Baku, cei doi Președinți vor discuta aprofundat despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, transporturi, comerț, investiții, digitalizare, agricultură, educație și cultură”, mai arată sursa citată.

Proiecte privind interconectarea regională

„În continuarea discuțiilor de la București, din luna decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică și va fi abordată inițierea de proiecte similare în domeniul digital. Un alt subiect de discuții vizează extinderea cooperării privind inițiativele strategice între Europa și Asia Centrală, folosind rolul de punți de legătură al României și al Republicii Azerbaidjan. Cu prilejul participării la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, Președintele Klaus Iohannis va exprima solidaritatea și angajamentul țării noastre pentru asigurarea securității energetice europene prin extinderea cooperării cu partenerii din regiune și diversificarea surselor și rutelor de transport pentru resursele energetice”, mai explică Administrația Prezidențială.

Este prima vizită externă pe care o efectuează Klaus Iohannis în 2023. În schimb, liderul de la Palatul Cotroceni a avut mai multe întrevederi cu demnitari din aște țări, în România.

Președintele a avut întrevederi, în urmă cu două săptămâni, cu Wopke Hoekstra, ministru al Afacerilor Externe din Olanda, fiind discutate teme legate de securitatea din Flancul Estic, aderarea la Schengen, dezvoltarea relațiilor economice și sprijinul pentru Ucraina.

Vizita viceprim-ministrului olandez are loc pe fondul intensificării dialogului și cooperării bilaterale și, respectiv, a participării Țărilor de Jos cu trupe în cadrul Grupului de Luptă aliat de pe teritoriul României. Președintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul ridicat al relațiilor dintre cele două state și a subliniat interesul țării noastre pentru dezvoltarea, în continuare, a relației româno-olandeze, care se bazează pe o coordonare strânsă în cadrul Uniunii Europene și NATO, precum și pe relații politice și economice bilaterale solide. Regatul Țărilor de Jos reprezintă primul investitor în economia României și un partener comercial de vârf, iar cele două state au interese comune în aprofundarea cooperării bilaterale în domenii precum apărarea, energia, schimbările climatice și securitatea alimentară”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?