Ionel Arsene rămâne în Italia. Magistrații au respins cererea de extrădare SURSE

Ionel Arsene rămâne în Italia. Magistrații au respins cererea de extrădare SURSE

Magistrații italieni au decis respingere cererea autorităților din România de a-l extrăda pe fostul baron PSD Ionel Arsene, potrivit surselor „Adevărul”. Fostul șef al Consiliului Jedețean Neamț este condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție.

Ionel Arsene, fostul președinte al CJ Neamț FOTO: Mediafax

Potrivit surselor „Adevărul”, decizia nu este una definitivă, fiind luată în primă instanța.

Ionel Arsene a fost condamnat pe 10 martie, definitiv, la 6 ani și 8 luni de închisoare, însă a părăsit România înainte ca judecătorii să anunțe senința în cazul său, fiind dat în urmărire internațională și emis un mandat de arestare.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ , Ionel Arsene, s-a predat pe 27 martie în Italia, la Bari, o destinaţie preferată de românii cu probleme penale pentru regimul mai blând al pedepselor şi al executării acestora.

Procedura în Italia

Nu este exclus ca fostul şef de CJ să execute pedeapsa în Italia, cu atât mai mult cu cât statele din UE privesc cu reticenţă sistemul judiciar din România din punct de vedere al condiţiilor de detenţie. Totodată, faptul că s-a predat în Italia ar putea fi o acţiune favorabilă acestuia în procesul de extrădare.

Avocatul Veronel Rădulescu a explicat, pentru Adevărul, că în Italia condiţiile de executare a pedepsei sunt mai bune comparativ cu România, iar regimul este mai permisiv. De exemplu, condamnările de până la patru ani pot fi executate la domiciliu, măsură care este asemănătoare cu dispozițiile controlului judiciar din România.

În cazul lui Arsene, explica fostul ministru al Justiției Ana Birchall, într-o postare pe Facebook, pedeapsa i s-ar putea reduce la 4 ani, urmând a beneficia în acest caz de prevederile legii din Italia.

Ionel Arsene are o pedeapsă mai mare de patru ani, însă în cazul în care va cere și va obține ispășirea pedepsei în Italia, se va reduce automat la patru ani, urmând ca restul pedepsei să fie executat la domiciliu sau chiar în libertate, dacă instanța din Italia «constată că inculpatul nu reprezintă un pericol și nu există riscul de fugă»”, explica Birchall.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”