Ionuț Stroe explică modificările din noul proiect de OUG pentru energie

Ionuț Stroe explică modificările din noul proiect de OUG pentru energie

Ionuț Stroe a explicat, potrivit News, că noua OUG pentru energie impune un prag maxim de decontare, explicând că există pe piața de energie cazuri suspecte de trazacții succesive care măresc prețul.

Stroe a explicat necesitatea modificărilor din noua OUG pe energie FOTO Inquam Photos

„Există o piaţă volatilă, se speculează foarte mult pe vârfurile de preţuri, în acest moment, când energia este atât de fluctuantă, calculul preţului de cost nu mai are niciun fel de valoare pentru că marea majoritate a producătorilor şi mai ales a comercianţilor pretind că se protejează în avans, mărind artificial preţurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, potrivit News.

Stroe a mai explicat că „există pe piaţa de energie cazuri suspecte de tranzacţii succesive, de pe o firmă pe alta, fiecare cu adaosul său, pentru a mări preţul”, arătând că, „pentru asta, există posibilitatea dată de lege să se dea amenzi foarte mari”.

Purtătorul de cuvânt a mai arătat că ordonanța recent adoptată impune un prag maxim de decontare. „S-a impus prin ordonanţa recent adoptată un prag maxim de decontare la furnizor, astfel încât să existe un preţ până la care statul susţine, nu fără limită, cum exista până în momentul de faţă”, a mai explicat Stroe.

„Prin acest plafon, practic furnizorii vor fi constrânşi să caute energie mult mai ieftină, să nu se mai orienteze pe piaţa zilei de mâine, când calculează preţul energiei şi să aştepte ca statul să nu îi deconteze orice fel de preţ calculat arbitrar, indiferent cât de mare ar fi”, a mai spus Ionuţ Stroe.

Noul proiect de OUG aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat măsurile de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale până la data de 1 septembrie 2023, dar și taxa de solidaritate care va fi plătită de companiile din energie.

În urma modificărilor, experții au susținut că facturile românilor se vor dubla.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a transmis că „aceasta Ordonanță crește prețul pentru consumatorii non casnici și instituțiile publice, care nu vor mai beneficia de prețul plafonat care există în prezent pentru ei”.

Potrivit acestuia, articolul 1 alin 1. din propunerea de OUG spune că toți consumatorii non casnici de energie electrică, care nu sunt IMM (majoritatea consumatorilor mari nu sunt IMM) vor achita prețul pieții, adicî vor plăti începând cu 1 septembrie 2022, dublu față de cât plătesc în prezent.

Ce spune premierul Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a respins afirmațiile, explicând că măsurile luate de Guvern protejează cetățenii și economia și susținând că românii nu vor fi afectați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, de noul proiect de OUG.

Potrivit premierului, „s-a interpretat că se scade din cuantumul de kWh consumați”. Premierul a completat că „discutăm de o reducere cu 15% a compensării pentru numărul de kWh în comparație cu cel similar lunii din anul anterior. Nu e vorba de consumul de acum”.

„Oamenii vor plăti la fel cu specificația că cei care depășesc 255 de kWh, până la nivelul acela vor plăti cuantumul despre care am vorbit”, a mai spus Ciucă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA