Iordache: Atâta timp cât amendamentele vin din partea asociațiilor profesionale și a CSM, despre ce discutăm?

Iordache: Atâta timp cât amendamentele vin din partea asociațiilor profesionale și a CSM, despre ce discutăm?

Președintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiției, Florin Iordache, a afirmat luni seară, după ce SUA a cerut retragerea propunerilor care "slăbesc statul de drept", că ele sunt total diferite de cele venite de la ministrul justiției, Tudorel Toader, solicitând "un singur argument" care să susțină afirmația potrivit căreia articolele în cauză ar afecta independența justiției.

Întrebat în cadrul emisiunii România 9 difuzată pe TVR 1, în urma solicitării venite din parte Statelor Unite ale Americii de respingere de către Parlament a "propunerilor care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției" , dacă retrage sau merge mai departe cu legile justiției, Florin Iordache a răspuns: "Spunea acolo că discutăm despre propunerile Ministerului Justiției. Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite de propunerile inițiale ale ministrului justiției, Tudorel Toader. Atâta timp cât ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independența justiției, eu v-am cerut dumneavoastră un singur articol care, în modul în care a fost propus către plen, îmi dați dumneavoastră un singur argument că un articol afectează într-un fel sau altul independența justiției. Repet, atâta timp cât toate amendamentele și modul în care am propus noi modificările legilor justiției vin din partea asociațiilor profesionale și a CSM, despre ce discutăm?".

Luni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, afirma într-o declarație de presă intitulată "România — propuneri ce afectează independența sistemului judiciar" că "Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislație ce ar putea submina lupta împotriva corupției și slăbi independența sistemului judiciar în România" .

Această legislație, "propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice, protejate de interferența politică", susține purtătorul de cuvânt în declarația publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

Statele Unite "îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției", adaugă purtătorul de cuvânt.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…