Iordache, despre inițiativa PNL privind invalidarea mandatului lui Dragnea: Se fac încă o dată de râs

Iordache, despre inițiativa PNL privind invalidarea mandatului lui Dragnea: Se fac încă o dată de râs

Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, consideră că liberalii, prin intenția de a solicita invalidarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, "se fac încă o dată de râs" pentru că BEC a constatat că în aceste alegeri nu au fost fraude electorale.

"Discutăm de niște alegeri și Regulamentul (n.r. Camerei Deputaților) prevede foarte clar cum se validează niște mandate obținute în urma unor alegeri atunci când începe o nouă sesiune. De această dată, Parlamentul, cu noua legislatură, își începe activitatea marți la ora 12,00 și Comisia de validare constată dacă mandatele au fost obținute cu încălcarea legii sau prin fraudă. Poziția oficială atât a Biroului Electoral Central, a Birourilor Electorale Județene cât și a președintelui României despre aceste alegeri este că nu au fost fraude electorale. Deci a ne extinde noi, să ne dăm cu părerea, este din punctul meu de vedere, este o poziție total greșită. Nu avem ce comenta pe acest subiect, pentru că și colegii din Comisia de validare nu au altceva de făcut decât să constate că și acest mandat ca și celelalte 460 s-au obținut fără încălcarea legii", a afirmat, duminică, pentru AGERPRES, Florin Iordache.

Președintele interimar al PNL, deputatul Raluca Turcan, afirmă că liberalii vor pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea , având în vedere prevederea din regulamentului Camerei referitoare la persoanele condamnate definitiv pentru fraude electorale.

"Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și vom vota în consecință. Regulamentul Camerei Deputaților este clar și limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziții de bun simț și să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câștig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curții Constituționale", afirmă Raluca Turcan, într-un mesaj postat duminică pe pagina sa de facebook .

Ea afirmă că în PSD există un obicei de a considera că legile în vigoare sunt facultative pentru liderii social-democrați.

"Nu putem ceda în fața acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentință judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză", mai afirmă liderul PNL.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul "Referendumul" .

În regulamentul Camerei Deputaților, se arată referitor la validarea mandatelor deputaților, că se constituie la începutul legislaturii, în prima ședință, o comisie de validare a mandatelor, compusă din 30 de deputați, care să reflecte configurația politică a Camerei Deputaților, așa cum aceasta rezultă din constituirea grupurilor parlamentare. În termen de 4 zile de la constituirea sa, comisia de validare trebuie să întocmească un raport motivat referitor la nominalizarea deputaților pentru care se propune validarea, invalidarea sau amânarea validării.

Comisia analizează dosarele deputaților aleși în baza dosarelor primite de la Biroul Electoral Central.

"Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condițiile de eligibilitate și în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârșirea de către respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral", se arată în alineatul 3 de la Art 7 al Regulamentului Camerei Deputaților.

De asemenea, în Regulament se arată că raportul este aprobat de către Comisia de validare cu votul majorității membrilor acesteia, plenul Camerei se întrunește în ședință, de drept, în a 5-a zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului acesteia. În cazul deputaților pentru care a fost propusă invalidarea mandatului, Camera Deputaților dezbate și se pronunță prin vot pentru fiecare caz în parte, se mai menționează în Regulament.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa