Iordache: Legea răspunderii magistraților - așteptată de întreaga societate; nu cred că trebuie să fie motive de îngrijorare

Iordache: Legea răspunderii magistraților - așteptată de întreaga societate; nu cred că trebuie să fie motive de îngrijorare

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a susținut vineri că urgența adoptării unei legi pentru răspunderea magistraților este dată de faptul că "întreaga societate o așteaptă", adăugând că nu trebuie să fie motive de îngrijorare în DNA deoarece actul normativ se va elabora printr-o consultare publică și expertiza va veni și din partea reprezentanților acestei structuri.

"Am spus-o și la audieri că avem nevoie de o lege a răspunderii magistraților. Tocmai pentru aceea sunt astăzi la CSM. Aștept ca noul CSM, printr-o consultare publică, cu asociațiile profesionale, dar în primul rând cu CSM, cu Înalta Curte, cu Parchetul General să avem o astfel de lege. Repet, printr-o consultare publică cu toți cei care sunt implicați și într-o dezbatere publică făcută la Parlament", a declarat Iordache, la sosirea la ședința CSM.

Referitor la urgența acestui act normativ, el a explicat că este una dintre legile pe care întreaga societate o așteaptă.

"Eu plec de la buna-credință pe care magistrații o au, dar, în același timp, dacă există o lege europeană, acel model european poate fi implementat și în România", a adăugat ministrul Justiției.

Întrebat dacă, așa cum presa are informații, în DNA sunt motive de îngrijorare în ceea ce privește această lege, Iordache a spus că nu trebuie să existe astfel de motive.

"Eu nu cred că ar trebui să fie motive de îngrijorare. Repet, pentru că, din punctul meu de vedere, o astfel de lege se va face printr-o consultare publică, expertiza va veni și din partea reprezentanților DNA. Eu personal voi dori ca, în perioada imediat următoare, începând cu luni, voi avea o întâlnire și cu reprezentanții Parchetului General, DNA, cu ÎCCJ. (...) O să vedeți că săptămâna viitoare, tocmai prin aceste discuții informale pe care le voi avea, vreau să lansez o invitație la dialog, la expertiză, pentru că din punctul meu de vedere toți cei care sunt interesați vor veni cu expertiza, iar dezbaterea trebuie să fie foarte transparentă și în Parlament", a afirmat ministrul.

Referitor la momentul adoptării acestei legi, el a arătat că Parlamentul este în prezent în vacanță.

"Atât timp cât Parlamentul este în acest moment în vacanță, cel puțin până la începutul lunii februarie putem avea discuțiile informale, iar la începutul lunii februarie, în momentul în care va reîncepe Parlamentul să lucreze și vor fi discuțiile pe buget, fără îndoială, una dintre legile asupra cărora ne vom apleca va fi aceasta", a precizat Iordache.

AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Claudia Stănescu, editor online: Evelin Ceciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”