Iordania și-a dat acordul pentru înhumarea lui Tarik Aziz pe teritoriul său (oficial de la Amman)

Iordania și-a dat acordul pentru înhumarea lui Tarik Aziz pe teritoriul său (oficial de la Amman)

Autoritățile de la Amman și-au dat acordul pentru înhumarea trupului fostului ministru de externe irakian Tarik Aziz, șef al diplomației în epoca lui Saddam Hussein, pe teritoriul Iordaniei, la solicitarea familiei, transmite AFP.

Tarik Aziz a încetat din viață vineri, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din sudul Irakului, după mai mult de zece ani petrecuți în închisoare.

'Autoritățile iordaniene au acceptat cererea familiei lui Tarik Aziz de a aduce rămășițele pământești ale acestuia în Iordania pentru a fi înhumate aici, din rațiuni umanitare', a declarat pentru France Presse un oficial, sub acoperirea anonimatului. Ammanul este pe punctul de a contacta autoritățile irakiene în acest scop, a indicat sursa, fără alte precizări.

Solicitat sâmbătă de AFP la Amman, Ziad, ful lui Tarik Aziz, a declarat că nimeni nu i-a contactat familia, 'nici guvernul irakian, nici ambasada de la Amman, pentru a spune dacă poate primi trupul sau dacă îl poate înhuma aici', în Iordania.

Ziad, care a citat posturi de televiziune irakiene, a indicat că trupul neînsuflețit al tatălui său a fost transferat de la Nassiriya, unde Tarik Azizi fusese încarcerat, la Bagdad. 'Nimeni însă nu a contactat-o pe mama mea, care se află în prezent la Bagdad', a adăugat el.

Potrivit unor surse medicale irakiene, fostul diplomat a decedat în urma unei crize cardiace. El suferea de mai multă vreme de probleme cardiace și respiratorii, de tensiune ridicată și diabet. Familia lui Tarik Azizi ceruse în repetate rânduri punerea sa în libertate.

Fostul ministru de externe a fost condamnat la pedeapsa capitală în 2010, fiind găsit vinovat de 'omor deliberat și crime împotriva umanității', pentru represiunea care a vizat partide religioase în anii 1980. Tarik Aziz a mai fost condamnat la mai multe pedepse cu închisoare pentru alte capete de acuzare.

Ministru de externe din 1983, el a fost desemnat vicepremier în 1991.

Tarik Aziz, singurul creștin din cercul apropiaților lui Saddam Hussein, a fost unul dintre liderii irakieni cei mai cunoscuți în lumea întreagă, chiar dacă nu i s-a atribuit niciodată o influență politică reală asupra fostului dictator.

Rămas fidel lui Saddam Hussein până la căderea acestuia în 2003, Tarik Aziz s-a predat el însuși americanilor după invadarea Irakului în martie același an. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990