IPJ şi IJJ Constanţa: Scopul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni, ci de a proteja sănătatea oamenilor

IPJ şi IJJ Constanţa: Scopul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni, ci de a proteja sănătatea oamenilor

Reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei judeţului Constanţa au menţionat, joi, într-o conferinţă de presă, că "nimeni nu doreşte sancţionarea oamenilor", scopul acţiunilor desfăşurate în această perioadă de pandemie fiind ca cetăţenii "să conştientizeze pericolul la care îşi supun sănătatea lor şi pe a celor dragi", dacă nu respectă măsurile impuse.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa, Andreea Iliescu, a declarat, referitor la situaţia petrecută pe 25 noiembrie, când la o biserică din municipiul Constanţa au fost depistate zeci de persoane care participau la o slujbă religioasă, unele dintre ele fără să poarte mască de protecţie, că din cele 39 de persoane sancţionate contravenţional, 30 au primit avertismente scrise, iar 9 au fost amendate cu câte 500 de lei, suma minimă prevăzută de lege.

"Aşa cum am precizat, scopul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni, ci de a proteja sănătatea oamenilor. Drept urmare, dintre cele 60 de persoane prezente în biserică, 30 au fost sancţionate cu avertismente scrise şi doar 9 au fost sancţionate contravenţional, cu amendă, la cuantumul minim care putea fi aplicat, respectiv 500 de lei", a precizat reprezentanta IPJ.

Ea a spus că, după ce forţele de ordine au constatat că este un număr mare de participanţi la slujba religioasă, au fost solicitate echipaje suplimentare în sprijin.

"Cu privire la evenimentul de ieri, vă comunicăm faptul că, la ora 9.30, poliţiştii Secţiei 2 Constanţa au fost sesizaţi, prin Tel Verde, cu privire la faptul că, la o biserică din cartierul Tomis Plus, se desfăşoară o slujbă religioasă, cu participarea persoanelor în interiorul bisericii şi cu nerespectarea măsurilor de protecţie individuală. La faţa locului a fost direcţionată o patrulă de Poliţie de la Secţia 2, iar ulterior, având în vedere numărul mare de participanţi la slujba religioasă, au fost solicitate echipaje suplimentare, în sprijin. Au ajuns la faţa locului o patrulă mixtă de la Secţia 1, formată din poliţist şi jandarm de la Gruparea de Jandarmi Mobilă, o patrulă de Poliţie de la Secţia 2 şi un echipaj de intervenţie din cadrul IJJ Constanţa. De asemenea, pentru gestionarea şi coordonarea activităţilor, la faţa locului s-au deplasat şeful Secţiei 2 Poliţie şi ofiţerul de ordine publică din cadrul Secţiei 2", a informat Andreea Iliescu.

Potrivit acesteia, poliţiştii şi jandarmii au intrat în biserică pentru a evalua situaţia, constatând faptul că, în incinta acesteia, formată din două încăperi care comunică prin intermediul altarului, se aflau aproximativ 60 de persoane, printre care şi minori.

"Doresc să subliniez că, la vederea colegilor mei, o parte dintre persoanele prezente au părăsit încăperile, din proprie iniţiativă. Echipajele care s-au deplasat la această sesizare au luat legătura cu reprezentanţii bisericii, cărora le-au adus în atenţie prevederile legale, în ceea ce priveşte oficierea slujbelor religioase. După ce forţele de ordine au reiterat că slujba oficiată la interior reprezintă o încălcare a legislaţiei actuale şi, în principal, un pericol iminent în ceea ce priveşte sănătatea publică, un reprezentant al bisericii a manifestat o atitudine ofensivă, refuzând să colaboreze cu autorităţile. Deoarece oficierea slujbelor în perimetrul lăcaşului de cult este permisă, forţele de ordine l-au îndemnat să continue slujba în exterior, cu respectarea normelor legale în ceea ce priveşte distanţarea socială. Acesta a refuzat, în continuare, să colaboreze, continuând slujba în interiorul bisericii. Concomitent, persoanele care se aflau în interior au fost rugate să părăsească incinta, fiind, totodată, legitimate de poliţişti şi jandarmi", a detaliat reprezentanta IPJ Constanţa.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Constanţa, Răzvan Ivan, a precizat că cetăţenii şi forţele de ordine nu fac parte din tabere diferite în lupta cu COVID-19, ci din aceeaşi echipă.

"Aşa cum a spus şi colega mea, nu suntem în tabere diferite - cetăţeni versus forţe de ordine. Suntem în aceeaşi echipă, în lupta cu noul coronavirus. Scopul activităţilor noastre nu este acela de a aplica sancţiuni, ci avem un rol preventiv. Lucru întărit şi de maniera de abordare a sesizării prin Tel Verde, de ieri. (...) Pe această cale, facem un apel către toţi cetăţenii, să respecte aceste norme de protecţie sanitară, facem apel la înţelegere şi la raţiune. Aceste măsuri au rolul de a ne ajuta să câştigăm lupta cu noul coronavirus", a spus reprezentantul IJJ. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență