Ipotezele asasinării lui bloggerului militar Vladlen Tatarski: Moscova vrea să împuște doi inamici dintr-un foc. Ce spune Kievul

Ipotezele asasinării lui bloggerului militar Vladlen Tatarski: Moscova vrea să împuște doi inamici dintr-un foc. Ce spune Kievul

Vladlen Tatarski, unul dintre cei mai faimoși și cei mai pro-război bloggeri militari din spațiul mediatic rusesc, a fost ucis duminică într-un atentat cu bombă care l-a vizat personal într-un bar din Sankt Petersburg ce aparține șefului Wagner, Evgheni Prigojin. Mai multe piste sunt evocate în acest caz tulbure.

Locul asasinării lui Vladlen Tatarski FOTO EPA-EFE

Vladlen Tatarski (Maksim Fomin în realitate) s-a prezentat duminică la Street Food Bar #1, pe malul Nevei, pentru a ține un seminar despre noua sa meserie de pseudo-reporter de război pe Telegram, platformă unde era urmărit de peste 500.000 de abonați, dar nu a ieșit viu de la eveniment. O explozie i-a curmat viața și a provocat tot felul de teorii despre o nouă crimă produsă în circumstanțe misterioase pe fundalul războiul din Ucraina.

Comitetul de Investigații, un instrument de represiune al regimului Putin responsabil de investigarea celor mai grave cazuri în viziunea Kremlinului, a deschis o anchetă pentru ceea ce a descris drept o „crimă de mare interes”.

Vladlen Tatarski FOTO Profimedia

Vladlen Tatarski FOTO Profimedia

Potrivit primelor informații difuzate public, Tatarski a fost ucis în urma exploziei unei bombe ascunse în cutia unei statuete pe care a primit-o în dar în cadrul evenimentului. Un videoclip publicat pe Telegram după detonare îl arată pe bloggerul militar făcând glume pe seama cadoului.

Tatarski ar fi primit statueta respectivă de la o tânără. Unii au spus inițial că s-ar numi Maria Iarun, o ucraineancă din Ivank-Frankivsk care s-a introdus la eveniment ca Nastia, studentă la arte plastice, în timp ce autoritățile ruse au prezentat-o drept Daria Trepova, o activistă feministă arestată deja pentru zece zile în timpul unei manifestații anti-război. Mai mult, autoritățile ruse l-ar căuta și pe soțul acestei tinere, Dmitri Rîlov, declarat drept complice.

Potrivit unui videoclip apărut pe rețelele de socializare, o femeie ar fi fost arestată între timp în cartierul Vîborg din Sankt Petersburg. Însă informațiile sunt contradictorii și în acest caz. Dacă unii spun că femeia din videoclip este Daria Trepova, alții consideră că este mama ei.

Daria Trepova într-o fotografie difuzată de Ministerul rus de Interne FOTO EPA-EFE

Daria Trepova într-o fotografie difuzată de Ministerul rus de Interne FOTO EPA-EFE

În mijlocul acestei confuzii, un lucru este cert: propagandiștii Kremlinului au arătat încă de la început cu degetul spre Ucraina, în timp ce autoritățile de la Kiev au respins orice implicare în acest caz care aduce aminte de uciderea Dariei Dughina, o altă fostă voce pro-război din spațiul mediatic rusesc.

„Tatarski a fost ucis în centrul Sankt Petersburgului. Teroriștii ucraineni l-au ucis. Evident că sunt peste tot în țara noastră. Vor ucide și vor arunca în aer orice. Dar nu suntem în război cu poporul ucrainean. Le vom da o lecție porcilor ucraineni”, a reacționat fostul director al canalului de televiziune RT, Anton Krasovski.

„Teroriștii au lumină, au apă, au restaurante, au internet, iar liderii lor se plimbă peste tot în țară cu camerele după ei. Când va începe să răspundă țara noastră?”, a scris și jurnalista Tina Kandelaki, una dintre cele mai cunoscute voci ale Gazprom-Media.

Regimul Putin țintește spre doi „inamici” în același timp

Luni, autoritățile ruse au prezentat o ipoteză foarte convenabilă lor, dând vina pe serviciile secrete ucrainene și organizația opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare. Potrivit Comitetului Național Antiterorism, actul a fost plănuit de serviciile secrete ucrainene, iar pentru partea de execuție au atras colaboratori ai Fondului anticorupție ai lui Navalnîi, printre simpatizanții căruia figurează Daria Trepova. Practic, regimul de la Moscova aruncă vina asupra a doi inamici declarați care ar acționa împreună.

Street Food Bar #1 după explozie FOTO EPA-EFE

Street Food Bar #1 după explozie FOTO EPA-EFE

Însă șeful Wagner, Evgheni Prigojin, nu acuză deocamdată Ucraina. „Nu știu acum detaliile evenimentului, mi s-a spus doar că, din păcate, Vladlen Tătarski a murit. Nu sunt la curent cu restul detaliilor. Într-adevăr, am dat cafeneaua mișcării patriotice «Cyber ​​​​Front Z», și au ținut acolo diverse seminarii. Cel mai probabil, această tragedie s-a întâmplat la seminar. Cât despre moartea Dariei Dugina, da, totul este asemănător. Dar nu aș da vina pe regimul de la Kiev pentru aceste acțiuni. Cred că operează un grup de radicali, care nu are nicio legătură cu guvernul. Aș vrea să-l numesc așa”, a comentat Prigojin.

Ucraina evocă o confruntare internă

Puțin mai târziu, Prigojin îl omagia pe Tatarski și anunța cucerirea primăriei orașului Bahmut, punând „meritele” pe seama Wagner.

Într-o intervenție la Sky News, analistul militar Sean Bell a declarat că asasinarea lui Tatarski „pare foarte puțin probabil” a fi rezultatul unei operațiuni ucrainene, întrucât acesta nu era o țintă militară.

Istoricul și expertul militar ucrainean Roman Ponomarenko a afirmat la rândul său că „încă este greu de spus cine a făcut acest lucru”. În opinia sa, Vladlen Tatarski fie a fost ucis de serviciile speciale ucrainene, fie a căzut victimă în mijlocul unor confruntări interne în Rusia. „Indiferent de caz, este în avantajul nostru. Tatarski era unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai Novorusiei și avea un public numeros”, a spus Ponomarenko, citat de „Zerkalo Nedeli”.

InformNapalm, comunitatea de voluntari care stă cu ochii pe serviciile secrete rusești și complicii agresiunii militare ruse din Ucraina, a ironizat pe seama anchetei lansate de ruși: „Ei bine, asta e, au „găsit autorul” lichidării lui Vladlen Tătarski. „Plasatoarea bombei” s-a dovedit a fi o localnică, Daria Trepova. Potrivit anchetatorilor, ea a fost cea care a adus bustul (statuia) cu explozibili. Acum FSB se gândește cum, în căutarea unui client, să nu se deconspire. Dar poți spune oricând că (șeful contraspionajului militar ucrainean, Kirilo, n. red.) Budanov a recrutat-o ​​personal prin Instagram”.

Consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a evocat la rândul său pista unei confruntări interne. „Păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan”, a scris el.

ISW: Poate fi un mesaj de la Putin pentru Prigojin

Într-o analiză pe marginea uciderii lui Vladlen Tatarski, Institutul pentru Studiului Războiului (ISW) afirmă că locul asasinării, și anume un bar deținut de Prigojin, nu este o întâmplare. Ori bloggerul a vorbit în multe alte locuri fără să se fi confruntat cu vreo problemă de securitate. ISW nu exclude că ar putea fi vorba de un avertisment din partea lui Vladimir Putin pentru Evgheni Prigojin asupra eventualelor consecințe ale înăspririi criticilor sale la adresa Ministerului rus al Apărării și ale ambițiilor sale prezidențiale. În afară de Prigojin, acest avertisment ar fi adresat și bloggerilor militari ruși din tabăra lui Tatarski, și anume că toleranța arătată de regim în legătură cu criticile lor a apus. De asemenea, regimul Putin ar urmări să descurajeze strângerea legăturilor între acești bloggeri și Prigojin, care nu își mai ascunde ambițiile prezidențiale în timp ce se prezintă drept singurul lider de război capabil de ceva în Ucraina. În plus, este posibil ca regimul Putin să se folosească de asasinarea Tatarski pentru a cenzura și mai mult publicul rus care prezintă îndoieli asupra războiului și discută despre acest lucru în baruri, care de altfel au fost vizate recent de operațiuni ale Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).

Cyber Front Z, un grup care se autointitulează „trupele de informații ale Rusiei”, organizează de luni de zile discuții în baruri în cadrul cărora nu se feresc să critice conducerea militară de la Moscova pentru mersul războiului.

Grupul a recunoscut că a închiriat barul Street Food Bar #1 pentru duminică seara. „A avut loc un atac terorist. Am luat anumite măsuri de securitate, dar, din păcate, nu au fost suficiente. Condoleanțe tuturor celor care l-au cunoscut pe excelentul corespondent de război și prietenul nostru Vladlen Tatarski”, a comunicat Cyber Front Z.

Circa 30 de persoane au fost rănite în explozia în care a murit Vladlen Tatarski. Șase dintre persoanele rănite se află în stare critică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia