IPP: 5% din deșeuri, valorificate la nivelul țării; România - pe ultimul loc în UE

IPP: 5% din deșeuri, valorificate la nivelul țării; România - pe ultimul loc în UE

Doar aproximativ 5% din deșeuri sunt valorificate la nivelul țării, fapt care plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, arată Institutul pentru Politici Publice într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

"România și-a stabilit, în Strategia Națională de Dezvoltare a Deșeurilor 2014 — 2020, o țintă ambițioasă privind valorificarea prin reciclare a deșeurilor de ambalaje — 55% cotă de reciclare pe cele patru fracții (hârtie, sticlă, plastic și metal). Cu toate acestea, în prezent, la nivelul țării noastre sunt valorificate aproximativ 5% din deșeuri, conform datelor comunicate de autorități, cotă ce ne plasează pe ultimul loc în UE în materie de reciclare", precizează sursa citată.

Potrivit IPP, pentru a atinge ținta stabilită, administrația locală împreună cu operatorul de salubritate ar trebui să implementeze, la nivelul fiecărei localități, o soluție de colectare selectivă, prin care cetățenii să fie încurajați să își sorteze deșeurile în cel puțin două recipiente, astfel încât gunoiul reciclabil să nu se mai amestece cu reziduurile organice.

"Acest proces este foarte în urmă, astfel că IPP, în parteneriat cu Fundația Terra Mileniul III și Liga Asociațiile de Proprietari Habitat, a implementat proiectul 'Dezvoltarea durabilă a comunităților locale prin colectarea selectivă eficientă a deșeurilor', cu scopul de a evalua toate soluțiile de implicare a cetățenilor în demersul de colectare selectivă. Obiectivul principal al proiectului vizează sprijinirea dezvoltării durabile, prin creșterea participării publice la procesul decizional privind designul sistemelor de colectare selectivă/ valorificare a deșeurilor din mediul urban și implicit creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor. Proiectul este axat, în general, pe municipii, și în special pe zonele cu locuințe multiple (blocuri) unde colectarea și depozitarea separată a gunoiului reprezintă o problemă reală", precizează comunicatul.

Pe platforma proiectului ( http://www.ipp.ro/deseuri/ ), cetățenii pot afla situația curentă a reciclării deșeurilor în localitatea de domiciliu, precum și obligațiile pe care le au în gestionarea deșeurilor, conform legilor în vigoare. "Totodată, cetățenii pot alege, pentru municipiul în care locuiesc, una dintre cele trei variante propuse de colectare selectivă a deșeurilor. Metoda preferată de colectare separată a deșeurilor poate fi votată de cetățeni accesând http://www.ipp.ro/deseuri/4-0-vot-fara-selectie ", informează IPP.

"Valorificarea deșeurilor are implicații relevante asupra bunului mers al unei societăți, determinând fenomene majore, precum crearea de locuri de muncă, sporirea prosperității acelei societăți, sporirea veniturilor la bugetul de stat și nu în ultimul rând — cel mai important — protejarea mediului înconjurător. Principiul dezvoltării durabile pune un accent fundamental asupra protejării mediului, respectiv reciclării produselor", se mai arată în comunicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale