ÎPS Teofan respinge încercarea lui Teodosie de a înființa Mitropolia Tomisului: „Oamenii au alte preocupări, grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate”

ÎPS Teofan respinge încercarea lui Teodosie de a înființa Mitropolia Tomisului: „Oamenii au alte preocupări, grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate”

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpresfințitul Teofan, respinge încercarea lui IPS Teodosie de a înființa Mitropolia Tomisului și spune că „nu este necesar ca vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate”, pentru că „oamenii au alte preocupări: grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate”.

Declarațiile mitropolitului Teofan au fost făcute după slujba de duminică, săvârşită la Catedrala Mitropolitană, fiind întrebat de jurnaliști despre situaţia de la Constanţa, unde IPS Teodosie se află în conflict deschis cu Patriarhia Română cu privire la dorinţa sa de a înfiinţa o Mitropolie în locul actualei Arhiepiscopii a Tomisului, transmite Ziarul de Iași .

„Ne bucurăm că s-a înţeles în cele din urmă că treburile bisericeşti nu se rezolvă pe stradă, prin manifestaţii, slogane, eventual prin pancarte. Chestiunile bisericeşti sunt analizate, rezolvate şi se iau decizii în conformitate cu Duhul Bisericii. Prin mila Domnului, avem un sistem mitropolitan bine structurat, ancorat în sfintele canoane, în structura Bisericii de multă vreme şi orice decizie cu privire la înfiinţări, desfiinţări, modificări teritoriale ale unor unităţi bisericeşti se realizează în interiorul acestui sistem. Cred că nu este nici folositor şi cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericeşti răspândite de-a lungul şi de-a latul ţării să fie neapărat reînfiinţate, reactualizate. De fapt toate sau aproape toate există sub o altă formă, eventual sub o altă denumire, cu un alt sediu, în structurile mitropolitane bisericeşti existente”, a declarat Teofan.

„În general oamenii şi acolo, şi peste tot în ţară, au alte preocupări: grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate, îngrijorarea pe care o au ca nu cumva războiul pe care-l poartă Rusia în Ucraina să se apropie de graniţele României. Acestea sunt preocupările reale ale oamenilor nu neapărat înfiinţări, rearondări, modificări de structuri bisericeşti, fie că sunt mitropolitane, eparhiale şi aşa mai departe. Fiecare avem dorinţele noastre: e bine să le exprimăm, în cadrul sinodalităţii noastre, şi primim răspunsul adecvat, dacă este voia lui Dumnezeu exprimată prin instanţele bisericeşti, atunci avem dreptul să ne exprimăm într-un mod corect, smerit, sinodal, doleanţele pe care le considerăm legitime.”, a mai spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Context

Reamintim că preoții constănțeni au fost convocați sâmbătă, la 15:30, în Piața Ovidiu, pentru a susține ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie și, implicit, pe ÎPS Teodosie la rang de mitropolit, așa cum acesta a cerut în nenumărate rânduri.

Preoții au fost chemați la ordinul arhiepiscopului, prin protopopi și consilieri, prin mesaje directe, verbale, fără să existe mesaje scrise. Convocarea a avut loc a doua zi după anunțul că Teodosie va fi judecat de Sfântul Sinod pentru răzvrătire, lipsă de disciplină și presiune publică, tocmai din acest motiv: al faptului că cere cu insistență ca Arhiepiscopia Tomisului să devină mitropolie.

Ulterior, Arhiepiscopia Tomisului a publicat, aproape de miezul nopții, un comunicat pe Facebook prin care a vorbit despre ”dragostea pentru pace” și ”renunțarea la întrunirea planificată”:

”Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marșul în procesiune și înflăcărarea în rugăciune, prin renunțarea la întrunirea planificată. Înaltpreasfințitul îi așteaptă pe toți la Sfânta Liturghie pe care o va oficia, alături de mai mulți arhierei, preoți și diaconi la Biserica “Sfântul Haralambie” din Constanța, cu ocazia prăznuirii hramului, mâine, 10 februarie, începând cu orele 7.30”, a transmis arhiepiscopia.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis, vineri, că va discuta „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”, după încercările repetate ale lui ÎPS Teodosie de a deveni mitropolit.

Teodosie conduce Arhiepiscopia Tomisului din 2001, iar prima lui solicitare de ridicare la rang de mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist

  • „În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se arată în comunicatul BOR de vineri.

Controversele din jurul lui Teodosie

În vara anului 2006, CNSAS a confirmat faptul că Teodosie a semnat un angajament cu Securitatea și că a scris rapoarte despre colegii săi de liceu. La acea vreme, ziarul fondat de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu îl apăra pe arhiepiscop vorbind despre o „vânătoare de vrăjitoare” și aloca un spațiu larg în care ÎPS Teodosie a avut ocazia să-și scuze fapta și să explice de ce a semnat angajamentul cu Securitatea: ”A fost un jurămînt de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva”, declara Teodosie pentru ziarul de casă al fostului primar. Teodosie era foarte apropiat de administrația Mazăre-Constantinescu, potețându-se reciproc.

Teodosie a fost trimis în judecată pentru două dosare de fraudare a fondurilor europene, achitat, iar în prezent este inculpat de DNA Constanța într-un al treilea dosar, pentru cumpărare de influență.

Arhiepiscopul Tomisului s-a remarcat printr-o serie largă de afirmații și acțiuni controversate, a sfidat în nenumărate rânduri conducerea Bisericii Ortodoxe Române și a căutat să rămână în atenția publicului prin poziționări care au stârnit amuzamentul sau revolta opiniei publice din cauza arhaismului lor (fumătorii și femeile nu pot bea agheasmă în timpul menstruației, un bărbat căsătorit cu o femeie divorțată e în adulter, preoții nu pot împărtăși persoanele care trăiesc în concubinaj etc).

Teodosie l-a susținut public pe dictatorul Vladimir Putin după începerea războiului din Ucraina, numindu-l un ”ctitor de biserici” și rostogolește retorică rusă în discursurile publice. În timpul pandemiei COVID-19 a sfidat regulile sanitare, în lipsa de reacție a autorităților, până acolo încât a împărtășit credincioșii cu aceeași linguriță. A organizat un al doilea ”Paște” doar pentru că restricțiile au interzis populației să iasă în seara de Înviere din 2020.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Penibilul ăsta a fost ani de zile șeful de facto al SRI?

2 „Cu tot respectul pentru Firea, eu nu pot sa mă aliniez în a o susține pentru că, de obicei, orice cal devine gloabă”

3 „Tu muncești și-ți cumperi o Dacie pentru că atât poți, eu muncesc și-mi cumpăr un Ferrari pentru că atât pot”

4 Răsturnare de situație? / Suplimentul folosit de Simona Halep ar conține „ingrediente chinezești necunoscute”

5 Cum arată sondajul pe baza căruia PSD şi PNL spun că discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune