Irak: O nouă furtună de nisip paralizează aeroporturile şi administraţiile publice (GALERIE FOTO)

Irak: O nouă furtună de nisip paralizează aeroporturile şi administraţiile publice (GALERIE FOTO)

Aeroporturile din Irak şi administraţiile publice din întreaga ţară şi-au suspendat din nou luni activităţile din cauza unei noi furtuni de nisip, au anunţat autorităţile, potrivit AFP.

De la jumătatea lunii aprilie, Irakul s-a confruntat cu nu mai puţin de nouă furtuni de nisip în decurs de câteva săptămâni. Potrivit autorităţilor, Irakul este una dintre cele cinci ţări din lume cele mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice şi ale deşertificării.

Luni, în capitala irakiană, un nor de nisip cenuşiu plutea pe străzile aproape pustii, lipsite de obişnuitele ambuteiaje de dimineaţă, a constatat un corespondent AFP.

Foto: (c) AHMED JALIL / EPA


Premierul Mustafa al-Kadhimi a ordonat suspendarea activităţii "în instituţiile publice", cu excepţia departamentelor sanitare şi a agenţiilor de securitate, în special, "din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a sosirii unor furtuni de nisip violente", potrivit unui comunicat al serviciilor sale.

Din cauza vizibilităţii care nu depăşeşte 400 metri, aeroportul din Bagdad a suspendat traficul aerian. La fel s-a întâmplat pe aeroportul internaţional din Najaf, un oraş sfânt şiit din sudul ţării, şi la Erbil, capitala Kurdistanului irakian autonom, aflată în nord.

Foto: (c) AHMED JALIL / EPA


Aeroporturile au fost deja nevoite să-şi suspende pentru scurt timp zborurile de mai multe ori în ultimele săptămâni. Ultimele două furtuni de nisip care au afectat Irakul s-au soldat cu moartea unei persoane şi spitalizarea altor circa 10.000 pentru tratarea afecţiunilor respiratorii.

În următoarele două decenii se aşteaptă ca Irakul să se confrunte cu "272 de zile de nisip" pe an, iar până în 2050 se va atinge pragul de 300 de zile, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului Mediului.

Foto: (c) AHMED JALIL / EPA


Printre măsurile recomandate pentru a combate acest fenomen, autorităţile citează "plantarea de păduri care să servească drept bariere de vânt", în condiţiile în care "deşertificarea afectează 39%" din suprafaţa totală a ţării, potrivit preşedintelui Barham Salih. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…