Iran a făcut mai multe arestări în cazul „spionilor” francezi

Iran a făcut mai multe arestări în cazul „spionilor” francezi

Autoritățile iraniene au efectuat mai multe arestări în cazul „spionilor” francezi, a declarat marți purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar. Potrivit acestuia, cele două persoane nou reținute au fost acuzate de „conspirație și complicitate” cu scopul de a „afecta securitatea națională”, conform Reuters .

Iranul afirmă că ancheta în cazul spionilor francezi se desfășoară rapid Foto: Pixabay

Franța a atacat Iranul pentru „practici dictatoriale” și a luat ostatici doi dintre cetățenii săi la începutul acestei luni, după ce a difuzat un videoclip în care păreau să mărturisească că au comis acte de spionaj. Franța a condamnat arestarea lor și a cerut eliberarea imediată a celor două persoane.

În acest caz, au fost făcute și alte arestări, iar lanțul de informații este pe cale să fie terminat și va fi anunțat de îndată ce va fi finalizat”, a spus purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar iranian, Masoud Setayeshi, adăugând că ancheta se desfășoară rapid. El nu a menționat însă câte pesoane au mai fost arestate, în ceea ce el a numit „cazul spionilor francezi” și nici naționalitățile acestora sau orice alte detalii despre identitatea lor.

Ministerul iranian de informații a declarat în mai că a arestat doi europeni pentru că ar fi promovat „nesiguranța” în Iran, unde oamenii continuă protestele care au izbucnit după ce Mahsa Amini a murit în timp ce se afla în custodia poliției moralității.

Mass-media de stat iraniană difuzează adesea pretinse mărturisiri ale unor așa-ziși suspecți în cazuri cu implicări politice.

În videoclipul difuzat la începutul acestei luni, unul dintre cei doi - Cecile Kohler - a spus că se află în Iran pentru a „pregăti terenul pentru revoluție și răsturnarea regimului din Iranul islamic”.

Videoclipul a stârnit indignare la Paris, Ministerul de Externe afirmând pentru prima dată că cei doi cetățeni, împreună cu alți doi deținuți din Iran, sunt „ostatici ai statului”. Iar presupusele mărturisiri obținute sub constrângere nu aveau nicio bază și nici motivele prezentate pentru arestarea lor în mod arbitrar.

Iranul a acuzat în mod repetat adversarii străini, cum ar fi Statele Unite și Israelul, că ar fi vinovați de manifestațiile apărute după moartea Mahsei Amini. Tânăra în vârstă de 22 de ani a murit în custodia poliției moralității după ce a fost arestată pentru „ținută nepotrivită”.

Moartea lui Amini și o represiune violentă a protestelor au determinat mai multe state occidentale să condamne Teheranul și să impună noi sancțiuni oficialilor iranieni, dărâmând și mai mult relațiile diplomatice deja tensionate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”