Iran: Din lipsă de tineri, stagiul militar obligatoriu va fi prelungit de la 21 la 24 de luni din 2015

Iran: Din lipsă de tineri, stagiul militar obligatoriu va fi prelungit de la 21 la 24 de luni din 2015

Serviciul militar obligatoriu în Iran va fi prelungit de la 21 la 24 de luni din martie 2015 ca urmare a scăderii populației în rândul tinerilor de 18 ani, a anunțat marți un responsabil militar iranian, relatează AFP.

Această decizie a fost luată din ''cauza scăderii natalității'' pentru generația în vârstă de a fi chemată sub drapel, a explicat responsabilul pentru resurse umane al Statului major al forțelor armate, generalul Moussa Kamali, citat de site-ul pe Internet al televiziunii de stat (Irib).

Perioada va fi redusă cu trei luni pentru bărbații căsătoriți și cu încă trei luni de fiecare copil pentru cei care au în grijă familia, a adăugat el.

Există, de asemenea, posibilitatea unei reduceri cu trei luni dacă recruții sunt trimiși în posturi ''în zone de operațiuni și de securitate'', a spus responsabilul iranian fără alte precizări. Zonele respective sunt în general sectoarele de frontieră cu Pakistanul, Afganistanul și nord-estul Irakului.

Doar femeile sunt scutite de serviciul militar în Iran. Tinerii iranieni care trăiesc în străinătate au totuși posibilitatea de a scăpa de recrutare dacă achită o taxă.

Forțele militare iraniene sunt estimate la circa 700.000 de persoane de către experții străini, ele fiind organizate în jurul armatei regulate, corpului de elită Gardienii Revoluției (Pasdaran) și milițiilor islamice Basij.

Iranul, cu o populație de 77 milioane de locuitori, se confruntă cu o reducere din ce în ce mai importantă a natalității, chiar dacă populația sa crește cu circa un milion de persoane în fiecare an.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, le-a cerut mai multor instituții să ia măsuri în scopul sporirii numărului de nașteri. Obiectivul este creșterea populației de la 77 milioane în prezent, la 150 milioane până în 2050.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990