Iran: Expulzarea ambasadorului britanic ar fi cea mai bună decizie pentru ca acesta să nu fie ''făcut bucăţi'' (cleric)

Iran: Expulzarea ambasadorului britanic ar fi cea mai bună decizie pentru ca acesta să nu fie ''făcut bucăţi'' (cleric)

Ayatollahul iranian Ahmad Alamolhoda, un important cleric adept al liniei dure, a declarat că expulzarea ambasadorului britanic ar fi ''cel mai bun lucru care i se poate întâmpla acestuia'', având în vedere că, în caz contrar, susţinători loiali ai generalului ucis l-ar putea ''tăia în bucăţi'', a transmis marţi site-ul agenţiei de ştiri Eslahat, potrivit Reuters.

Ayatollahul Ahmad Alamolhoda, care conduce rugăciunile de vineri din Mashhad (est), oraş sfânt al şiiţilor, s-a referit la generalul Qassem Soleimani, ucis într-un atac cu dronă american pe 3 ianuarie, în apropierea aeroportului din Bagdad.

Ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire, a fost reţinut sâmbătă pentru scurt timp, fiind acuzat de participare la un protest ilegal.

Macaire a dat asigurări că a participat la o adunare de veghe în memoria victimelor prăbuşirii unui avion civil ucrainean, doborât "din eroare" de forţele armate iraniene.

Luni, Foreign Office l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a exprima ''obiecţii vehemente'' după scurta arestare a ambasadorului său la Teheran, apreciind că ''este vorba despre o încălcare inacceptabilă a Convenţiei de la Viena".

Duminică, manifestanţi au dat foc unui drapel britanic şi altuia israelian în faţa Ambasadei Regatului Unit la Teheran, strigând "Moarte Marii Britanii".

După ce a negat iniţial, Iranul a recunoscut sâmbătă că forţele sale armate au doborât cu o rachetă avionul companiei Ukraine International Airlines , provocând un val de indignare în ţară. Au murit 176 de oameni, majoritatea iranieni şi canadieni.

Iranul a subliniat că, în momentul lansării rachetei, apărarea sa era în alertă din cauza unui posibil "conflict total" cu SUA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...