Iran: Preşedintele Rouhani şi ministrul de externe Zarif resping ideea unui 'acord Trump' în dosarul nuclear

Iran: Preşedintele Rouhani şi ministrul de externe Zarif resping ideea unui 'acord Trump' în dosarul nuclear

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a respins marţi o propunere privind un 'acord Trump' care să rezolve criza în dosarul nuclear al Teheranului, afirmând că este vorba despre o ofertă 'ciudată' şi criticându-l pe preşedintele american Donald Trump pentru că îşi încalcă permanent promisiunile, transmite Reuters.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson l-a îndemnat marţi pe preşedintele american Donald Trump să înlocuiască acordul nuclear cu Iranul cu un text negociat chiar de el şi care să garanteze că Republica islamică nu va obţine arma atomică.

Într-o postare pe Twitter, preşedintele american a scris că este de acord cu Boris Johnson în privinţa unui 'acord Trump'.

Într-un discurs televizat, Rouhani i-a cerut Washingtonului să revină în acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri. Rouhani a mai declarat că Iranul ar putea reveni asupra deciziei de a se retrage din angajamentele asumate prin acest text.

Totodată, Rouhani a criticat părţile din acord care au declanşat mecanismul de reglementare a diferendelor, acuzându-le că nu şi-au respectat angajamentele.

Teheranul a refuzat în mod repetat să negocieze o nouă înţelegere cât timp sancţiunile impuse de SUA rămân în vigoare.

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declanşat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevăzut în text, pentru a constrânge Teheranul să revină la respectarea angajamentelor asumate, au anunţat şefii celor trei diplomaţii, într-un comunicat comun emis marţi, indicând însă că nu se alătură campaniei de presiune maximă purtate de SUA împotriva Republicii islamice.

Miercuri, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a respins la rândul său orice negocieri directe cu Statele Unite, afirmând că nu este sigur cât timp ar putea dura o înţelegere cu preşedintele Donald Trump.

'Am avut un acord cu SUA şi SUA l-au rupt. Dacă vom avea un acord Trump, cât va dura, alte zece luni ...?', s-a întrebat el, cu prilejul unei conferinţe pe teme de securitate la New Delhi.

Iranul este interesat în diplomaţie, dar nu în negocierea cu SUA, a mai spus Zarif, insistând că acordul actual este printre 'cele mai bine' la care se poate gândi.

Ministrul a precizat că Teheranul va răspunde scrisorii trimise de cele trei state europene, menţionând că viitorul acordului - despre care a afirmat că 'nu este mort' - depinde de Europa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”