Iran: Un cunoscut expert în tehnologii nucleare a fost executat

Iran: Un cunoscut expert în tehnologii nucleare a fost executat

Expertul iranian în tehnologii nucleare Shahram Amiri (39 de ani) a fost executat, relatează sâmbătă presa iraniană, citată de DPA.

Deși nu există un anunț oficial în această privință, mama lui Amiri a confirmat moartea acestuia, pe fondul informațiilor apărute în presă. Ea susține că fiul său a fost spânzurat miercuri.

În presa iraniană au apărut în trecut informații conform cărora Shahram Amiri a fost un 'avertizor de integritate' (whistleblower) care în 2009 a plecat în SUA, unde ar fi divulgat detalii despre programul nuclear iranian.

Conform altor relatări de presă, Amiri ar fi fost răpit de către agenți CIA în Arabia Saudită. Washingtonul a respins în mod repetat acuzațiile potrivit cărora omul de știință iranian ar fi fost ținut pe teritoriul SUA împotriva voinței sale.

Shahram Amiri a primit în 2010 permisiunea de a reveni în Iran, unde inițial a fost considerat erou național. Ulterior, el a fost arestat și condamnat la 10 ani de închisoare sub acuzația de spionaj.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale