Iranul a acumulat suficient material pentru „mai multe arme nucleare“, afirmă șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Iranul a acumulat suficient material pentru „mai multe arme nucleare“, afirmă șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Eforturile diplomatice pentru a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară ar trebui reluate, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, care a avertizat că Teheranul a acumulat suficient material pentru "mai multe arme nucleare".

Baze de uraniu din Iran inspectate de experții AIEA

Înaintea unei vizite planificate la Teheran, Grossi a declarat miercuri, la Bruxelles, în fața unei subcomisii a Parlamentului European, că Iranul nu a construit încă o armă nucleară și că Occidentul ar trebui să își dubleze eforturile pentru a-l împiedica să facă acest lucru.

Uraniul îmbogățit la peste 90% poate fi transformat în armament. Iranul deține 70 de kilograme de uraniu îmbogățit la o puritate de 60% și 1.000 de kilograme la o puritate de 20%, potrivit lui Grossi, potrivit edition.cnn.com.

Șeful AIEA se va duce la Teheran în februarie pentru un "dialog politic foarte necesar", în ciuda faptului că Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), un acord nuclear semnat cu Iranul în 2015, este "într-o stare foarte proastă", a spus el.

Grossi a descris JCPOA ca fiind "o coajă goală", afirmând că activitatea diplomatică legată de revigorarea acordului nuclear din 2015 este aproape inexistentă.

"Nimeni nu l-a declarat mort, dar nu se urmărește nicio obligație și... fiecare limită care exista în JCPOA a fost încălcată de mai multe ori", a spus Grossi.

Anul trecut, AIEA a cerut Iranului să explice de ce au fost detectate urme de uraniu în trei zone care nu ar fi trebuit să fie dedicate activității nucleare. Iranul a ripostat prin îndepărtarea a 27 dintre camerele de luat vederi ale AIEA.

Marți, Grossi a declarat că această mutare a lăsat agenția sa "oarbă" cu privire la mai multe aspecte, inclusiv la cantitatea de material, echipamente și centrifuge existente în prezent.

Vizita planificată a lui Grossi a fost confirmată de Mohammad Eslami, șeful agenției atomice iraniene, care a declarat că Teheranul așteaptă o vizită din partea șefului AIEA, a relatat miercuri agenția de știri Fars.

Declinul încercărilor de a revigora acordul a venit într-un moment de tensiuni sporite între SUA și Iran.

Uniunea Europeană a mediat discuții indirecte între Washington și Teheran în vederea relansării acordului nuclear, dar negocierile s-au blocat după ce guvernul iranian a cerut garanții suplimentare.

Discuțiile au fost apoi complet oprite de protestele naționale din Iran, după moartea lui Mahsa Jina Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie.

"JCPOA nu a mai fost pe ordinea de zi de luni de zile", a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

De asemenea, administrația Biden a introdus sancțiuni împotriva Teheranului în urma represiunii guvernamentale împotriva protestatarilor, care a inclus execuții ale celor acuzați de implicare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

2 Andrei Caramitru șterge pe jos cu Nicușor Dan

3 VIDEO Kadîrov și tragi apa...

4 Un fascinant material despre istoria Pământului... Ce s-ar fi întâmplat acum 591 de milioane de ani...

5 VIDEO Cu invitați din Laos și Cuba, „măreața” Rusie s-a afișat cu un singur tanc la parada de la Moscova și cu bocanci pierduți de soldați...