Iranul a jucat un rol în atacurile asupra navelor americane în largul Yemenului (general american)

Iranul a jucat un rol în atacurile asupra navelor americane în largul Yemenului (general american)

Iranul a jucat un rol în recentele atacuri atribuite rebelilor houthi împotriva navelor americane din largul Yemenului, a declarat miercuri generalul american, Joseph Votel, în cadrul unei dezbateri organizate la Washington, potrivit AFP.

Rebelii susținuți de Iran sunt suspectați că au lansat rachete împotriva navelor americane în cel puțin două rânduri la începutul lunii octombrie, iar SUA au ripostat trăgând la rândul lor în 13 octombrie cinci rachete de croazieră Tomahavk asupra trei stații radar controlate de houthi.

"Iranul a jucat un rol în unele din aceste atacuri, el este legat de houthi, deci eu suspectez Iranul că a jucat un rol acolo", a declarat generalul Votel, aflat la conducerea Central Command al armatei armatei americane, care supervizează toate operațunile SUA în Orientul Mijlociu.

Rachetele antinavale ale houthi s-au prăbușit în mare înainte de a-și atinge țintele.

Pentagonul a descris două atacuri împotriva distrugătorului USS Mason și a altor ambarcațiuni americane și studiază un posibil al treilea atac, care s-ar fi produs sâmbătă.

"Încercăm să înțelegem toate acestea cât mai bine posibil cu scopul de a descrie ceea ce s-a petrecut și să înțelegem cum au avut loc aceste atacuri", a adăugat generalul la Center for American Progress, relevând că americanii caută de asemenea să stabilească cum au fost decise aceste atacuri "cu scopul de a putea lua măsuri".

Pentagonul nu a precizat niciodată ce tip de rachete au utilizat houthi, dar generalul Votel a notat că "unele dintre tehnologiile pe care le avem în vedere sunt legate de Iran, chiar dacă iranienii nu sunt singurii" care pot aduce rachete în această regiune.

Războiul civil din Yemen a făcut cel puțin 6.800 de morți, 35.000 de răniți și a antrenat strămutarea a cel puțin 3 milioane de persoane după intervenția în martie 2015 a unei coaliții militare conduse de Arabia Saudită.

SUA susțin această coaliție care îi bombardează pe houthi și apără guvernul yemenit.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /