Iranul a oprit două camere de supraveghere ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la una dintre instalaţiile sale nucleare

Iranul a oprit două camere de supraveghere ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la una dintre instalaţiile sale nucleare

„Până în prezent, AIEA nu numai că a fost ingrată cu privire la cooperarea extinsă a Iranului, dar a considerat-o şi o datorie”, potrivit televiziunii de stat.

Astfel, „autorităţile relevante au ordonat oprirea camerelor de supraveghere” ale AIEA, potrivit televiziunii iraniene.

„Iranul nu poate coopera în timp ce AIEA manifestă un comportament nerezonabil. Sperăm că agenţia îşi va reveni în fire şi va răspunde prin cooperare cu Iranul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran, Behrouz Kamalvandi.

Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa au trimis Consiliului guvernatorilor al AIEA un proiect de rezoluţie în care critică Iranul pe motiv că nu a răspuns la toate întrebările referitoare la urmele de uraniu descoperite la instalaţiile nedeclarate.

Textul rezoluţiei va fi dezbătut şi votat la reuniunea trimestrială de săptămâna aceasta a Consiliului guvernatorilor al AIEA, format din 35 de ţări.

Mai mulţi diplomaţi au spus că rezoluţia ar putea fi aprobată cu uşurinţă, în pofida avertismentelor iraniene de represalii şi a consecinţelor care ar putea periclita şi mai mult negocierile care se află în impas în prezent privind salvarea acordului nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile mondiale.

Aliatul Iranului, Rusia, una dintre puteri, se opune unei astfel de rezoluţii.

De când Washingtonul a renunţat la acordul nuclear în 2018, în timpul mandatului prezidenţial al lui Donald Trump, şi a impus din nou sancţiuni împotriva Iranului, Teheranul şi-a crescut semnificativ stocurile de uraniu îmbogăţit.

În pofida temerilor că Iranul ar putea folosi uraniul îmbogăţit cu scopul de a produce combustibil pentru bombele atomice, Teheranul susţine că proiectele sale nucleare sunt complet paşnice.

Scopul negocierilor aflate în impas este acela de a aduce atât Iranul, cât şi Statele Unite ale Americii înapoi în conformitate cu acordul.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...