Iranul acuză Israelul de asasinarea unui om de ştiinţă în domeniul nuclear, promiţând să se răzbune

Iranul acuză Israelul de asasinarea unui om de ştiinţă în domeniul nuclear, promiţând să se răzbune

Iranul a acuzat Israelul că a jucat un "rol" în asasinarea vineri a unui savant iranian de rang înalt care lucra în domeniul nuclear şi a avertizat că o "răzbunare teribilă" le aşteaptă pe persoanele implicate în ceea ce Teheranul a calificat drept un "act terorist", relatează AFP.

"Terorişti au asasinat astăzi un eminent om de ştiinţă iranian. Această laşitate - cu indicii serioase asupra rolului Israelului - arată belicismul disperat al autorilor săi", a reacţionat prin Twitter Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe iranian.

El a lansat un apel comunităţii internaţionale să "pună capăt ruşinoaselor poziţii ambivalente şi să condamne acest act terorist".

Şeful Statului Major, generalul de divizie Mohammad Bagheri, a ameninţat cu o "răzbunare teribilă" "grupurile teroriste, responsabilii şi autorii acestei tentative laşe".

Moartea lui Mohsen Fakhrizadeh este o "lovitură amară şi grea", a comunicat prin Twitter Bagheri, potrivit agenţiei de presă oficiale Irna, asigurând că iranienii "nu vor avea odihnă atât timp cât nu vor vâna şi pedepsi" persoanele implicate.

Ministerul Apărării iranian identificase victima atacului ca fiind Mohsen Fakhrizadeh, şeful Departamentului de cercetare şi inovare din cadrul acestui minister.

El a fost "grav rănit" când maşina sa a fost luată drept ţintă de mai mulţi atacatori, cărora echipa de securitate a savantului le-a ripostat, a indicat ministerul într-un comunicat, adăugând că medicii nu au reuşit să-l resusciteze.

Potrivit unui jurnalist de o televiziune de stat, o camionetă Nissan neagră care transporta explozibile ascunse sub lemne a explodat în faţa maşinii lui Fakhrizadeh, aceasta fiind imediat vizată de tiruri provenind dintr-un vehicul care circula pe un drum paralel.

Imagini şi înregistrări video ale atacului arată o maşină neagră pe marginea unui drum, cu parbrizul ciuruit de gloanţe. Pe asfalt se puteau vedea pete de sânge.

Mai multe media locale, între care agenţiile de presă Tasnim şi Fars, au transmis că atacul împotriva savantului a avut loc în orăşelul Absard, la est de Teheran.

Departamentul de Stat american indicase în 2008 că Fakhrizadeh desfăşura "activităţi şi tranzacţii care contribuiau la dezvoltarea programului nuclear al Iranului".

Omul de ştiinţă fusese calificat de premierul israelian Benjamin Netanyahu drept "părintele" programului iranian de înarmare nucleară.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al lui Netanyahu a refuzat să comenteze.

Acest asasinat intervine cu mai puţin de două luni înainte de instalarea la Casa Albă a democratului Joe Biden, ca preşedinte al SUA.

Biden intenţionează să schimbe poziţia Washingtonului faţă de Iran, după patru ani de preşedinţie a republicanului Donald Trump, care a retras SUA în 2018 din acordul privind programul nuclear iranian semnat la Viena cu trei ani mai devreme. SUA, în cadrul politicii sale de "presiune maximă", au restabilit, iar apoi înăsprit sancţiunile împotriva Iranului.

Potrivit lui Trump, acest acord nu oferă garanţii suficiente pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu arma nucleară. Iranul a negat întotdeauna că ar vrea un astfel de armament.

Trump a retransmis vineri pe Twitter informaţii despre asasinarea savantului iranian, dar fără a adăuga vreun comentariu personal.

Mai mulţi oameni de ştiinţă specializaţi în domeniul nuclear în Iran au fost asasinaţi în ultimii ani, Teheranul atribuind sistematic Israelului responsabilitatea pentru aceste fapte.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...