Iranul anunţă că a produs 55 kg de uraniu îmbogăţit la 20%; Rouhani vorbeşte despre 'un nou capitol' în discuţiile de la Viena

Iranul anunţă că a produs 55 kg de uraniu îmbogăţit la 20%; Rouhani vorbeşte despre 'un nou capitol' în discuţiile de la Viena

Iranul a produs 55 kg de uraniu îmbogăţit la 20% - gradul de la care uraniul este considerat înalt îmbogăţit -, ceea ce semnalează un ritm de producţie mai ridicat decât cele 10 kg pe lună impuse printr-o lege adoptată de parlament, au indicat miercuri autorităţile iraniene, transmite Reuters.

Anunţul survine la o zi după ce Teheranul şi Washingtonul au avut ceea ce au numit discuţii indirecte 'constructive' la Viena, menite să salveze acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

'Un nou capitol tocmai s-a deschis ieri. Dacă (Washington) dovedeşte seriozitate şi onestitate - este tot ceea ce cerem - cred că vom putea negocia în puţin timp, dacă este necesar, cu 4+1' (statele semnatare ale acordului), a spus miercuri preşedintele Hassan Rouhani, într-un discurs în Consiliul de miniştri. 'Statele Unite se pot achita (de obligaţii) fără negocieri', a adăugat el, citat de AFP.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acord şi a reimpus sancţiuni Republicii Islamice. În replică, aceasta a început să încalce progresiv prevederile acordului.

Parlamentul de la Teheran a votat în noiembrie o lege ce prevede că Iranul va produce anual cel puţin 120 kg de uraniu îmbogăţit (adică 10 kg pe lună) până la nivelul de 20% şi va instala noi centrifuge, obiective ce încalcă acordul din 2015, ce viza să împiedice Teheranul să dezvolte bomba atomică, o ambiţie negată de acesta.

Ritmul de producţie este deja 'mai rapid cu până 40%' faţă de acest obiectiv, a indicat miercuri purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului (AEOI), Behrouz Kamalvandi.

'În mai puţin de patru luni am produs 55 kg de uraniu îmbogăţit la 20% (...) în opt luni putem ajunge la 120 kg', a afirmat el la televiziunea de stat.

Atingerea nivelului de 20% de la care uraniul este considerat înalt îmbogăţit constituie un pas important spre obţinerea uraniului de calitate militară (90%).

Un raport trimestrial al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) nota că, până la 16 februarie, Iranul produsese 17,6 kg de uraniu îmbogăţit până la 20%.

La 4 ianuarie, Agenţia de la Viena a confirmat că Iranul a declanşat procesul destinat producerii de uraniu îmbogăţit la 20% în uzina de la Fordo, ceea ce înseamnă o nouă încălcare a acordului nuclear semnat în 2015. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”