Iranul anunţă că nu va sprijini Rusia în războiul din Ucraina

Iranul anunţă că nu va sprijini Rusia în războiul din Ucraina

Acesta spune că administraţia de la Teheran „va evita orice acţiune care ar putea duce la o escaladare” şi că „va acţiona pentru a stopa” conflictul, transmite miercuri agenţia spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.

„Avem diferite forme de cooperare cu Rusia şi, între ele, în sectorul apărării, dar nu vom ajuta niciuna dintre taberele aflate în acest război pentru că noi credem că (războiul) trebuie oprit. Problema actuală a conflictului este că unele ţări occidentale, inclusiv SUA, au fabricanţi de armament care încearcă să-şi vândă produsele. Vom evita orice acţiune care ar putea duce la o escaladare şi vom acţiona pentru stoparea războiului”, a afirmat Abdolahian într-un interviu publicat miercuri de cotidianul italian La Repubblica.

EFE aminteşte că autorităţile din SUA au anunţat că Rusia este pe punctul să achiziţioneze din Iran avioane fără pilot dotate cu rachete.

Săptămâna viitoare, Vladimir Putin va vizita Teheran pentru a purta discuţii cu omologii săi din Turcia, Recep Tayip Erdogan, şi Iran, Ebrahim Raisi.

„Va fi un summit trilateral în cadrul formatului de la Astana. Primul (summit) în persoană din ultimii trei ani”, a declarat Abdolahian, care a menţionat că la reuniune se va discuta despre chestiunea siriană şi a adăugat: „Fără îndoială, vom continua să încercăm să obţinem o încetare a focului în Ucraina, profitând de prezenţa preşedintelui Putin în Iran”.

Abdolahian a menţionat din nou că Iranul se opune războiului din Ucraina şi că a încercat încă de la început să „stopeze invazia şi să promoveze negocieri politice între părţi”.

„Suntem în continuare convinşi că soluţia pentru Ucraina nu este războiul. Şi că, indiferent dacă acest conflict va dura mult, nu va exista altă cale de a-l soluţiona decât prin intermediul negocierilor. Ne gândim totodată că felul de a acţiona al anumitor ţări occidentale, şi în special al SUA, pentru a prelungi războiul va complica situaţia”, a mai susţinut acesta.

În privinţa dosarului nuclear, Abdolahian a declarat că, „după luni bune de negocieri”, s-a ajuns „la un proiect de document care are acceptul celor 4+1 (Franţa, Regatul Unit, China, Rusia şi Germania) în proporţie de 90%, dar şi al americanilor” pentru reactivarea acordului din 2015.

„Suntem în contact cu SUA prin intermediul UE şi al miniştrilor de externe din unele ţări. Cred că s-au făcut progrese mai mult în ceea ce priveşte proiectul de acord decât în ideile exprimate la masa negocierilor. Prin urmare nu mi se pare corect să se spună că negocierile de la Doha au fost un eşec”, a spus şeful diplomaţiei iraniene, referindu-se la convorbirile indirecte din iunie dintre Teheran şi Washington.

Totuşi, ministrul iranian de Externe a atras atenţia că unele chestiuni au rămas neclarificate. „Cerem o garanţie economică puternică. Dacă o companie occidentală semnează un contract cu omologa sa iraniană trebuie să fie sigură că acest proiect se va realiza şi va putea primi compensaţii”, a explicat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”