Iranul anunţă că 'va începe să îmbogăţească uraniu la nivelul de 60%'

Iranul anunţă că 'va începe să îmbogăţească uraniu la nivelul de 60%'

Iranul 'va începe să îmbogăţească uraniu la nivelul de 60%', a anunţat marţi agenţia oficială de presă IRNA, la două zile după un 'sabotaj' survenit la uzina de la Natanz şi de care Teheranul acuză Israelul, transmite AFP.

Ministrul adjunct de externe Abbas Araghchi a informat despre această decizie 'într-o scrisoare către Rafael Grossi', directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru energie Atomică (AIEA).

Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniu la 20% în izotop 235, mult peste limita de 3,67% fixată prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2025 la Viena.

O îmbogăţire la 60% ar pune Iranul în poziţia de a trece rapid la niveluri de 90% şi peste, necesare pentru utilizare în scopuri militare.

IRNA nu precizează la ce dată vor începe aceste activităţi, care ar marca un nou pas în încălcarea angajamentelor asumate de Republica islamică faţă de comunitatea internaţională în 2015 că îşi va limita programul nuclear.

Press TV, canalul în limba engleză al televiziunii de stat, a transmis însă că măsura va fi pusă în aplicare începând de miercuri.

Foto: (c) AEOI / EPA


'Am văzut informaţiile din presă' pe acest subiect, dar 'nu avem niciun comentariu în acest stadiu', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al AIEA la Viena.

Republica islamică a dezminţit întotdeauna intenţia de a se dota cu arma nucleară, invocând o interdicţie de ordin moral şi religios.

Potrivit IRNA, în scrisoarea adresată lui Grossi, Araghchi mai afirmă că '1.000 de centrifuge suplimentare cu o capacitate superioară cu 50% vor fi adăugate instalaţiilor prezente la Natanz, în plus faţă de înlocuirea celor avariate' de explozia survenită duminică la acest complex nuclear din centrul Iranului.

Aceste anunţuri survin la câteva ore după o întrevedere la Teheran între şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, şi omologul său rus, Serghei Lavrov.

Puţin mai devreme, televiziunea de stat a transmis că Araghchi a părăsit Teheranul pentru a participa miercuri la Viena la o reuniune ce va face bilanţul discuţiilor în curs, ce îşi propun să reintegreze Statele Unite în acordul nuclear din 2015 şi să readucă Teheranul la aplicarea strictă a textului, în schimbul ridicării sancţiunilor impuse de Washington din 2018 împotriva Republicii Islamice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...