Iranul anunţă noi progrese tehnice în programul nuclear. A început „să alimenteze cascada de centrifuge” din instalaţia de la Fordo, arată un raport AIEA

Iranul anunţă noi progrese tehnice în programul nuclear. A început „să alimenteze cascada de centrifuge” din instalaţia de la Fordo, arată un raport AIEA

Potrivit acestui raport AIEA, remis în weekend statelor membre, Republica islamică a început ”să alimenteze cascada de centrifuge” avansate de la Fordo, modernizată recent în vederea unei eficenţe mai mari.
Această îmbunătăţire tehnică permite ”schimbarea configurării cascadei mai uşor” şi trecerea rapidă de la un nivel de îmbogăţire a uraniului la altul, anunţa AIEA în precedentul raport, în mai.
Această instalaţie se află în subteran în munţi, la aproximativ 180 de kilometri sud de Teheran.
La începutul lui 2021, Teheranul anunţa că a început un proces menit să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% în instalaţie, cu mult peste nivelul de 3,67% stabilit prin Acordul nuclear de la Viena din 2015 (JCPoA).
Câteva luni mai târziu, Teheranul a depăşit, în altă instalaţie, pragul fără precedent de 60% şi se apropie de 90%, pragul necesar produceri unei bombe - o intenţie dezminţită de către Iran.

”Jandarmul” ONU în domeniul nuclear este însărcinat să verifice şi să controleze implementarea angajamentelor pe care şi le-a asumat Iranul în 2015, la Viena, faţă de marile puteri.

Însă, în urma retragerii în 2018 a Statelor Unite de către Dpnald Trump din acord şi reimpunerii şi multiplicării sancţiunilor, Teheranul s-a retras treptat din obligaţiile asumate.
Negocieri lansate în primăvara lui 2020, la Viena, în vederea ajungeri la o înţelegere, se află într-un punct mort, în urma unei încercări - eşuate - la Doha.
În principal, AIEA ”navighează” tot mai mult ”orbeşte”, după ce Iranul a retras în iunie 27 de camere de supraveghere, răspunzând astfel adoptării unei rezoluţii cririce în Consiliul Guvernatorilor.
În cazul în care acest blocaj continuă, ”în trei-patru săptămâni” AIEA nu va mai fi în măsură să furnizeze informaţiile necesare urmării programului iranian, avertiza atunci directorul Agenţiei Rafael Grossi.

Acest termen a trecut. Acest dosar urmează să fie unul dintre subiectele de discuţie ale lui Joe Biden, care efectuează marţi o vizită în Israel şi Arabia Saudită. ”Administraţia mea va continua să crească presiunea diplomatică şi economică până când Iranul este pregătit să revină la respectarea Acordului (de la Viena), tot aşa cum sunt eu pregătit să o fac”, scria şeful statului american într-un editorial publicat sâmbătă în cotidianul american The Washington Post (WP).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...