Iranul, ca pe vremea lui Ceaușescu: Cum influențează politicul tot, într-un stat dictatorial

Iranul, ca pe vremea lui Ceaușescu: Cum influențează politicul tot, într-un stat dictatorial

Cine crede că Federația Română de Fotbal, condusă de cuplul Burleanu – Stoichiță, e una care furnizează dezamăgiri pe bandă, ar trebui să se consoleze cu faptul că se poate și mai rău de atât. Mult mai rău!

Ayatollah-ul Ali Khamenei, liderul spiritual, comentează fotbalul, de obicei, după marile victorii.

Iar asta când vorbim despre o țară prezentă constant la Mondiale, cu jucători legitimați la cluburi importante din Europa, precum Porto, Leverkusen, Dinamo Zagreb sau Feyenoord. Federația iraniană însă, căci despre ea e vorba, e un etalon al amatorismului. Nici nu poate fi altfel, într-o țară în care, la fel ca în România pe vremea lui Ceaușescu, deciziile sunt luate „de sus“, la nivel politic. De aceea, federația a și avut o conducere interimară, în ultimele luni, alegerea noului președinte fiind o luptă dusă în culise, între diferite tabere. După ce această luptă a fost tranșată, într-un final, marțea trecută, Mehdi Taj câștigând alegerile, ieri a venit o decizie-bombă!

carlos queiroz jpg

Carlos Quieroz, o figură extrem de populară în Iran. FOTO: Facebook

Noul șef al federației de la Teheran a decis rezilierea contractului selecționerului croat, Dragan Skočić (54 de ani). În locul său a fost instalat portughezul Carlos Queiroz (69 de ani). Acesta a mai fost selecționer al Iranului, în perioada 2011 – 2019. Cu el pe bancă, perșii au fost la Mondialele din 2014 și 2018 și au prins semifinalele Cupei Asiei din 2019. După acest ultim turneu, Queiroz, o figură extrem de populară în Iran, a fost dat afară, tot din motive politice! Portughezul se afla în relații glaciale cu ministrul Sporturilor, la vremea respectivă, Masoud Soltanifar. Acesta a amenițat că va lăsa Federația de Fotbal fără finanțare, dacă Queiroz nu va fi dat afară. Ceea ce s-a și întâmplat, după Cupa Asiei din 2019.

Skocic jpg

Dragan Skočić, pe când sărbătorea calificarea Iranului la Mondiale. FOTO: Mehr

Skočić, batjocorit

Acum, cu o nouă conducere în fruntea federației și cu un alt ministru al Sporturilor în funcție, vorbim despre Hamid Sajjadi, Quieroz a fost reinstalat. Cu prețul îndepărtării unui selecționer care a calificat Iranul la CM 2022. Oricum, scaunul lui Skočić era extrem de șubred, în condițiile în care, în ciuda rezultatelor sale bune, el nu era agreat de mulți jucători din lot. De altfel, în luna iulie, el a mai fost dat afară o dată de conducerea interimară a federației iraniene! Atunci însă, croatul a fost repus în funcție, după o săptămână. Acum, el a fost anunțat, în mod oficial, că e pus pe liber. Deja se negociază cu el suma pe care o va primi drept despăgubire.

Revenind la noul selecționer, Carlos Queiroz, misiunea sa va fi infernală, în Qatar! Pentru că are doar 73 de zile la dispoziție pentru a pregăti o națională în derivă. La CM 2022, Iranul e în grupa B, alături de Anglia, Țara Galior și SUA.

50.000

de euro pe lună va fi salariul lui Carlos Queiroz, în calitate de selecționer al Iranului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”