Iranul confirmă că a depăşit stocul de uraniu îmbogăţit; Moscova regretă, dar estimează că situaţia ''nu trebuie dramatizată''

Rusia a declarat luni că regretă anunţul făcut de Iran cu privire la depăşirea limitei pentru rezervele sale de uraniu îmbogăţit, impusă de acordul încheiat în 2015 asupra programului său nuclear, îndemnând în acelaşi timp să nu fie dramatizată situaţia, informează AFP.

Iranul a depăşit limita de 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit, a anunţat anterior ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, după ce şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a depăşit stocul total maxim de uraniu îmbogăţit stabilit prin acordul nuclear.

Depăşirea limitei de 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit "suscită regretul, însă nu trebuie dramatizată" situaţia, a estimat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de agenţiile de presă ruse.

Riabkov a estimat că este vorba de o "consecinţă naturală a evenimentelor recente" şi că Iranul făcea obiectul unei "presiuni fără precedent" din partea SUA. El i-a îndemnat pe europeni "să nu agraveze situaţia", iar Teheranului i-a recomandat "să se comporte de o manieră responsabilă" şi să rămână parte a acordului încheiat în iulie 2015, la Viena.

Iranul s-a angajat prin acest acord să nu încerce să obţină bomba nucleară şi a acceptat să-şi reducă drastic programul nuclear, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale asfixiante împotriva economiei sale.

Însă, reintroducerea sancţiunilor americane după retragerea unilaterală din acest acord decisă de Donald Trump în mai 2018 a avut drept efect izolarea aproape totală a Iranului de sistemul financiar internaţional şi a făcut ca Teheranul să-şi piardă aproape toţi cumpărătorii de petrol.

De atunci, Iranul ameninţă să-şi reia activităţile de îmbogăţire a uraniului la un nivel superior gradului maxim fixat de acord şi să-şi relanseze proiectul de construire a unui reactor de apă grea la Arak (centru), în cazul în care alte state încă semnatare ale acordului - Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia - nu îl vor ajuta să ocolească sancţiunile americane. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

4 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

5 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata