Iranul începe faza de testare pe oameni a primului său vaccin anti-COVID-19

Iranul începe faza de testare pe oameni a primului său vaccin anti-COVID-19

Iranul a început testele clinice pe oameni pentru primul său vaccin candidat anti-COVID-19, despre care Teheranul afirmă l-ar putea ajuta să învingă epidemia în pofida sancţiunilor americane care îi afectează capacitatea de a importa vaccinuri, transmite Reuters, preluând presa de stat de marţi.

Vaccinul iranian este dezvoltat de compania Shifa Pharmed, parte a Setad, un conglomerat de stat controlat de liderul suprem al Iranului. Potrivit Setad, producţia ar putea atinge 12 milioane de doze lunar în termen de şase luni de la finalizarea cu succes a testării.

Primii voluntari vaccinaţi au fost oficiali ai conglomeratului şi fiica şefului acestuia, într-un demers menit să crească încrederea publicului în vaccin.

'Mesajul acestui gest este că noi nu ne considerăm separaţi de popor şi ne-am adus mai întâi familia să testeze acest vaccin', a declarat ministrul sănătăţii, Saeed Namaki, conform postului de stat IRIB.

Iranul a fost ţara din Orientul Mijlociu cea mai lovită de pandemie. Teheranul acuză că sancţiunile financiare reimpuse de administraţia Trump i-au afectat capacitatea de a achiziţiona vaccinuri. Alimentele şi medicamentele sunt exceptate de la sancţiuni, dar băncile sunt descurajate să finanţeze contracte iraniene.

Teheranul a anunţat săptămâna trecută că a primit aprobarea autorităţilor americane pentru a cumpăra vaccinuri de la alianţa COVAX condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Societatea iraniană de Semilună Roşie a comunicat că intenţionează ca, separat de guvern, să importe un vaccin dezvoltat în China. AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut