Iranul instalează camere video în locuri publice pentru a identifica şi pedepsi femeile care nu poartă văl

Iranul instalează camere video în locuri publice pentru a identifica şi pedepsi femeile care nu poartă văl

Într-o nouă încercare de a controla un număr tot mai mare de femei care sfidează codul vestimentar obligatoriu, autorităţile iraniene au anunţat instalarea de camere de luat vederi în locuri publice şi artere de circulaţie pentru identificarea şi penalizarea femeilor care nu poartă văl, a anunţat poliţia sâmbătă, transmite Reuters.

Odată identificate, contravenientele vor primi „SMS-uri de avertizare cu privire la consecinţe”, a transmis poliţia într-o declaraţie de presă, potrivit Agerpres.

Decizia are ca scop „prevenirea rezistenţei împotriva legii hijabului”, se spune în declaraţie, difuzată de agenţia de presă a ramurii judiciare Mizan şi de alte mass-media de stat, adăugând că o astfel de rezistenţă pătează imaginea spirituală a ţării şi răspândeşte nesiguranţa.

Un număr tot mai mare de femei iraniene şi-au aruncat vălul după moartea unei femei kurde de 22 de ani în custodia poliţiei moravurilor în septembrie anul trecut. Mahsa Amini fusese reţinută pe motiv că nu purta corespunzător vălul islamic . Forţele de securitate au înăbuşit violent revolta care a urmat.

Totuşi, chiar dacă riscă să fie arestate pentru că sfidează codul vestimentar obligatoriu, multe femei apar în continuare fără văl în mall-uri, restaurante, magazine şi pe străzile din întreaga ţară. Videoclipuri cu femei fără văl opunându-se poliţiei moravurilor au inundat reţelele de socializare.

În declaraţia sa de sâmbătă, poliţia a făcut apel la proprietarii de afaceri „să monitorizeze cu seriozitate respectarea normelor societale cu inspecţiile sârguincioase”.

Conform legii islamice din Iran, sharia, impusă după revoluţia din 1979, femeile sunt obligate să-şi acopere părul şi să poarte haine lungi şi largi pentru a le masca formele. Cele care încalcă aceste reguli se confruntă cu mustrări publice, amenzi sau arestări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

2 De citit...

3 Halep, dopată. Straniul caz al suplimentului contaminat. Nu a mai fost produs din 2018, dar a ajuns la Simona în 2022

4 S-a elucidat misterul tinerei moarte din Mamaia Nord. Este DJ Lalla, în vârstă de 34 de ani

5 Judecătorii și-au mărit ieri salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare