Iranul marchează prin manifestaţii publice ocuparea ambasadei americane la Teheran în 1979 VIDEO

Iranul marchează prin manifestaţii publice ocuparea ambasadei americane la Teheran în 1979 VIDEO

În Iran au loc sâmbătă manifestaţii publice organizate de stat pentru a marca ocuparea ambasadei Statelor Unite la Teheran în 1979, relatează Reuters.

Studenţii iranieni radicali au luat cu asalt reprezentanţa diplomatică americană, în urmă cu 44 de ani, la scurt timp după căderea şahului Iranului, susţinut de SUA. Ei au ţinut ostatici 52 de cetăţeni americani, timp de 444 de zile, scrie Agerpres.

La demonstraţiile de sâmbătă s-au auzit atât scandări „Moarte Americii", cât şi altele, împotriva Israelului. Participanţii de la Teheran au mărşăluit câţiva kilometri , din Piaţa Palestina din centrul capitalei până la fosta ambasadă a SUA.

Demonstranţii au ars drapelul Israelului. foto pixabay (Arhivă)

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu demonstranţi care au ars drapelul Israelului şi au purtat imagini cu copii israelieni ucişi de loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Forţele armate israeliene au lansat lovituri aeriene în Gaza , au blocat teritoriul respectiv controlat de gruparea islamistă Hamas şi au lansat o ofensivă terestră după ce terorişti palestinieni au atacat Israelul în 7 octombrie. Hamas, grupare susţinută de Iran, a ucis în acea zi circa 1400 de cetăţeni israelieni şi străini şi a luat peste 240 de ostatici. Oficialităţile din Gaza au comunicat că riposta israeliană a dus de atunci la pierderea a peste 9250 de vieţi în Gaza, unde serviciile medicale sunt într-o situaţie critică. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile la o încetare temporară a focului înainte de eliberarea tuturor ostaticilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat