Iranul susţine că a stabilit cauzele accidentului de la complexul nuclear din Natanz, dar nu le va face deocamdată publice

Iranul susţine că a stabilit cauzele accidentului de la complexul nuclear din Natanz, dar nu le va face deocamdată publice

Iranul a anunţat vineri că a stabilit cauzele accidentului survenit la complexul nuclear din Natanz (centru), dar nu le va face publice deocamdată "din raţiuni de securitate", informează AFP şi dpa.

Anchetele "au permis stabilirea cu precizie a cauzelor accidentului (...) din cadrul complexului nuclear din Natanz", a declarat Keyvan Khosravi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem pentru Securitate Naţională. "Din anumite motive de securitate, cauzele şi detaliile acestui accident vor fi anunţate la momentul oportun", a precizat el.

Joi, responsabili iranieni au anunţat că un incendiu s-a declanşat la instalaţia nucleară din Natanz (centrul Iranului), dar că nu există victime şi situl funcţionează ca de obicei.

Uzina de îmbogăţire a uraniului (FEP) din Natanz, cu o suprafaţă de aproximativ 100.000 de metri pătraţi şi construită la opt metri sub pământ, este una dintre multele instalaţii iraniene monitorizate de Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA).

Iniţial, Organizaţia pentru energie atomică din Iran a anunţat doar că un "incident" s-a produs la această instalaţie, principala instalaţie de îmbogăţire a uraniului din Iran. Guvernatorul oraşului Natanz, Ramazanali Ferdowsi, a declarat ulterior că incidentul a fost provocat de un incendiu, adăugând că echipaje de pompieri au fost trimise la faţa locului, dar nu a precizat ce anume a declanşat focul.

Iranul a acceptat să-şi limiteze programul nuclear în schimbul ridicării celei mai mari părţi a sancţiunilor internaţionale în virtutea unui acord încheiat între Teheran şi şase puteri occidentale în 2015.

Dar Teheranul şi-a redus progresiv angajamentele decurgând din acord, după ce administraţia preşedintelui Donald Trump s-a retras din pact în 2018 şi a reinstituit şi înăsprit sancţiunile care au lovit economia iraniană.

SUA şi Israelul acuză Iranul că dezvoltă un program nuclear militar secret, acuzaţie respinsă de Teheran.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat