Irlanda: A început numărătoarea voturilor după alegerile legislative foarte strânse

Irlanda: A început numărătoarea voturilor după alegerile legislative foarte strânse

Numărătoarea voturilor a început duminică dimineaţă în Irlanda, a doua zi după alegerile legislative al căror rezultat se anunţă extrem de strâns pentru prim-ministrul Leo Varadkar, în timp ce un sondaj realizat la ieşirea de la urne sugerează că cele trei mari partide se află cot la cot, informează DPA şi France Presse.

Potrivit unui exit-poll efectuat sâmbătă seară pentru cotidianul The Irish Times şi canalul naţional RTE, partidul şefului guvernului care îşi încheie mandatul, Fine Gael (centru-dreapta), ar obţine 22,4% din voturi, partidul republican de stânga Sinn Fein 22,3% şi celălalt mare partid irlandez, Fianna Fail, de asemenea de centru-dreapta, 22,2%. Toate cu o marjă de eroare de 1,3%. Numărătoarea poate dura câteva zile din cauza complexităţii sistemului de votare.

5.000 de persoane au fost intervievate în cadrul sondajului după ce au votat în alegerile de sâmbătă.

159 de locuri urmează a fi ocupate în 40 de circumscripţii din toată ţară.

Sondajul sugerează că partidul la putere Fine Gael nu a reuşit să-şi facă auzit mesajul de redresare economică, în timp ce Sinn Fein - odată văzut ca aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA) teroriste - se află cot la cot cu Fine Gael şi Fianna Fail.

Ambele partide au exclus o coaliţie cu Sinn Fein.

Potrivit sistemului electoral de reprezentare proporţională irlandez cu un singur vot transferabil, numărătoarea poate dura mult timp. Rezultatele oficiale finale nu ar fi disponibile până duminică noapte.

Cu toate acestea, scoruri timpurii neoficiale difuzate de partide şi care tind să fie foarte precise vor fi disponibile în câteva ore de la începerea numărătorii şi o imagine clară ar trebui să apară până duminică după-amiază.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?