Irlanda de Nord: Un dispozitiv exploziv găsit sub maşina unei poliţiste ar fi putut fi instalat de Noua IRA

Irlanda de Nord: Un dispozitiv exploziv găsit sub maşina unei poliţiste ar fi putut fi instalat de Noua IRA

Poliţia din Irlanda de Nord a anunţat marţi că există indicii "puternice" că un dispozitiv exploziv găsit luni sub maşina unei poliţiste era "viabil" şi ar fi putut fi instalat de gruparea teroristă Noua IRA, transmit dpa, Reuters şi AFP.

Mark McEwan, comandant adjunct al poliţiei nord-irlandeze, a explicat presei la Belfast că poliţista a descoperit luni un obiect suspect lângă maşina sa, în apropiere de locuinţa ei din Dungiven.

Potrivit poliţiei, era vorba de un "dispozitiv viabil cu explozibili ataşaţi de un recipient" care conţinea un lichid inflamabil.

Dispozitivul "era proiectat să provoace o deflagraţie care ar fi cuprins maşina victimei, pe toţi cei aflaţi în preajmă", a menţionat McEwan.

Acesta a adăugat că bomba era amplasată în spatele maşinii, în dreptul scaunului de copil, ceea ce "demonstrează o desconsiderare totală faţă de viaţa unei mame şi a copilului ei".

Victima a fost aleasă de atacatori pentru că este membră a poliţiei şi ofiţer de poliţie part-time, a mai spus McEwan.

Fetiţa de 3 ani a poliţistei era în casă în momentul descoperirii bombei.

Premierul nord-irlandez Arlene Foster a asigurat în reacţie la incident că Irlanda de Nord "nu va fi trasă înapoi de bombe şi gloanţe".

"Am vorbit cu ofiţerul de poliţie vizat de terorişti noaptea trecută în comitatul Londonderry. Am vrut să o asigur de sprijinul nostru şi că îi condamnăm ferm pe cei care au încercat să-i facă rău ei şi familiei sale", a transmis Foster pe Twitter.

Adjuncta sa, Michelle O'Neill, a denunţat o "tentativă de asasinat" împotriva unui ofiţer de poliţie şi a asigurat tot pe Twitter că "cei implicaţi în acest atac nu vor reuşi să-şi impună agenda învechită şi toxică". "Toţi politicienii trebuie să se unească împotriva acestor acţiuni nesăbuite", a subliniat ea.

Descoperirea dispozitivului exploziv vine după mai multe săptămâni de tulburări în Irlanda de Nord legate atât de Brexit, cât şi de "exonerarea" unor politicieni după ce au încălcat regulile anticoronavirus la o înmormântare, notează dpa.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

3 De citit!

4 Așa o fi?

5 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!