Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Irlandezii votează în cadrul unui referendum istoric privind avortul

Irlandezii au început să voteze vineri dimineaţa pentru sau împotriva eliminării interdicţiei constituţionale a avortului, într-un referendum istoric pentru această ţară în mod tradiţional catolică, relatează AFP.

Aproape 3,5 milioane de alegători sunt aşteptaţi să voteze. Secţiile de votare sunt deschise între orele 06.00 GMT şi 21.00 GMT. Rezultatul va fi anunţat sâmbătă după-amiază.

După o campanie încheiată într-o anumită tensiune între susţinătorii şi opozanţii recurgerii la avort, răspunsul ''Da'' pentru avort pare să se claseze în fruntea intenţiilor de vot, în ciuda unei participări dificil de estimat şi a unui număr mare de indecişi.

Cu toate acestea, autorităţile irlandeze au înregistrat un număr semnificativ de alegători noi pe listele electorale, fiind înregistrate peste 118. 000 de cereri de înscriere în acest an, ceea ce indică interes pentru acest vot.

Mobilizarea electoratului a fost una dintre axele majore ale activiştilor anti şi pro-avort, primii mizând pe un efort al Irlandei rurale, în timp ce militanţii pro-avort i-au încurajat puternic pe tineri să se înscrie şi să voteze.

Premierul Leo Varadkar a declarat joi pentru postul de radio Newstalkla că acest vot este o "oportunitate a unei singure generaţii'', reamintind că, în cazul unei victorii a răspunsului "Nu", nu va exista al doilea referendum.

Reiterând apelul său de a vota pentru "Da", şeful guvernului irlandez a spus că "de la introducerea celui de-al optulea amendament la Constituţie, 170. 000 de femei au plecat în străinătate pentru a face întrerupere de sarcină".

Consultarea populară abordează în mod specific problema abrogării celui de-al optulea amendament la Constituţia irlandeză, introdus în 1983 care interzicea avortul până la o modidificare adoptată în 2013 care permite excepţii atunci când viaţa mamei este pusă în pericol de sarcină.

În prezent legislaţia irlandeză rămâne printre cele mai restrictive din Europa, alături de cele din Irlanda de Nord şi în special Malta.Violul, incestul sau malformaţia fătului nu sunt considerate motive legale de a întrerupe sarcina.AGERPRES/( AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

3 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

4 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

5 Scrisoare cutremurătoare către parlamentarii care au votat legea recursului compensatoriu: Vă consider părtaş…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel