Isărescu: În 1991, inflația a fost 170%, în anul următor 300%, iar acum avem inflație negativă

Isărescu: În 1991, inflația a fost 170%, în anul următor 300%, iar acum avem inflație negativă

România a ajuns la o inflație negativă, de minus 0,8%, de la 170% în 1991, iar rezervele valutare au urcat de la 54 de milioane de dolari la 35 de miliarde de dolari în cei 25 de ani care au trecut de la redeschiderea pieței valutare, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

"În 1991, rata inflației a fost de 170%, în anul următor a fost 300%. Prețurile erau în dolari, românii fugeau de leu, iar acum avem inflație negativă. Rezerva valutară, cred că au luat luna cea mai bună (colegii mei — n.r.), 54 de milioane de dolari. Acum avem 35 de miliarde de dolari rezerve, iar rezerva de aur aproape s-a dublat și cantitativ și datorită evoluției prețurilor internaționale", a explicat Isărescu, în cadrul conferinței "Un sfert de veac de la redeschiderea pieței valutare în România".

În plus, dobânda medie a BNR era de 18%, iar acum e 1,75% pe an, mai reiese din datele prezentate de guvernator.

Potrivit acestuia, întreaga bază monetară a României este de 70 de miliarde de lei, respectiv 15 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că emisiunea BNR este dublu acoperită prin prin rezerve.

De asemenea, guvernatorul BNR a mai spus că, în urmă cu 2 de ani, erau doar 6 participanți la piața valutară, iar acum sunt 37.

"Ne-am dus acolo unde ne-am propus în 1991. S-a început de la Guvernul Petre Roman, cei care s-au ocupat cu reforma și transformarea din temelii a economiei românești. Lansarea primei licitații a fost rodul efortului mai multor entuziaști de la acea vreme din conducerea BNR, din câteva direcții de specialitate și cu sprijinul asistenței tehnice de la FMI și de la Banca Belgiei", a mai spus Isărescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?