Isărescu: Vrem dobânzi mai mici în România? Venim cu inflaţia în jos, reducem deficitele

Isărescu: Vrem dobânzi mai mici în România? Venim cu inflaţia în jos, reducem deficitele

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat marţi că este sceptic cu privire la găsirea unei soluţii prin care s-ar putea ajunge la dobânzi mai mici în cadrul comisiei comune dintre BNR şi Ministerul Finanţelor Publice.

"Se fac aceste calcule, dar pe bază de nas, dacă îmi daţi voie, pe baza acestui nas şi acestei experienţe nu cred că se va ieşi mai bine. Dumneavoastră veţi altceva şi atunci hai să spunem ce vreţi. Vreţi să fim cu dobânzi mai mici în România, da? Şi noi vrem să fim şi pentru asta trebuie să facem trei lucruri: venim cu inflaţia în jos, să o aducem la nivelul unu, da, dar nu o aducem noi apăsând pe un buton, reducem deficitele. Puteţi să reduceţi deficitul de la 2,5% la 1%, că sunteţi cu bugetul în faţă, da? Şi reducem şi deficitul extern. Păi pe ăsta extern chiar că nu puteţi să-l faceţi....sunt exporturi, importuri, sunt zeci de mii de agenţi economici care lucrează. Păi putem? Noi avem o misiune grea. Am spus-o ieri. Suntem economişti şi trebuie să spunem ce se poate şi ce nu se poate. Ştim că suntem câteodată neplăcuţi. Venim cu veşti proaste. Dar asta este. Nu se poate aduce dobânda şi ROBOR-ul în jos dacă nu aducem cel puţin aceşti trei indicatori în jos", a spus Isărescu la audierile din comisiile economică şi de buget-finanţe ale Senatului.

La rândul său, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a menţionat că au loc mai multe discuţii despre modul de calcul al ROBOR.

"În prezent, Comitetul Naţional de Stabilitate Macroprudenţială unde sunt reprezentate Guvernul prin MFP, ASF-ul şi BNR-ul cu câte trei persoane analizează prin experţi tehnici cum ar arăta un ROBOR calculat pe bază de tranzacţii, nu de cotaţii, şi numai aferent uneia sau alteia dintre zile, ci pe o întreagă perioadă, să punem de trei luni. E o variantă sau se pot alege şi altele în raport cu semnificaţia indicatorului, nu în mod oportunist, aşa, unde e mai mic indicatorul, dar care să reflecte mai transparent, mai obiectiv şi mai eficient situaţia din piaţă şi care indicator cu o anumită medie, bazată, repet pe tranzacţii efective, să fie baza de calcul a ratelor pentru perioada următoare în cazul persoanelor fizice", a declarat Florin Georgescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…