Islanda dorește construirea de baraje pentru lavă prin adoptarea unui impozit temporar

Islanda dorește construirea de baraje pentru lavă prin adoptarea unui impozit temporar

Parlamentul Islandei propune o taxă pentru finanțarea de baraje împotriva lavei rezulate de la vulcani. Proiectul de lege propune un impozit suplimentar pe proprietate de 0,08% pentru finanțarea barajelor menite să protejeze infrastructura critică din peninsula Reykjanes de o potențială erupție, scrie IcelandReview .

O posibilă erupție vulcanică în Islanda creează îngrijorare FOTO: Getty Images (Arhivă)

Orașul islandez Grindavík, situat în partea de sud a peninsulei Reykjanes, a fost evacuat vinerea trecută din cauza cutremurelor puternice și a acumulării de lavă de sub oraș. Orașul și zona înconjurătoare au suferit daune la drumuri, case și infrastructura de energie și apă.

Proiectul de lege propus presupune adoptarea unui impozit suplimentar pe proprietate echivalent cu 0,08% din evaluarea asigurării de incendiu a proprietății ( brunabótamat ) pe o perioadă temporară de trei ani, pentru finanțarea unor baraje împotriva lavei.

Cu toate acestea, deputatul Partidului Pirat Þórhildur Sunna Ævarsdóttir și președintele Partidului de Centru Sigmundur Davíð Gunnlaugsson au susținut că orice baraj împotriva lavei ar trebui construit și plătit cu veniturile fiscale existente.

Noua taxă pentru dezvoltarea mijloacelor de prevenire, care este acum planificată, este egală cu taxa de inundații care se impune în prezent proprietarilor pentru a plăti construcția de diguri împotriva inundațiilor.

Islanda are o tradiție a taxelor „temporare” ca răspuns la dezastrele naturale și pentru a finanța măsurile de prevenire a dezastrelor în trecut, dintre aceste taxe multe au devenit ulterior permanente, după cum relatează Vísir .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?