Islanda: Proteste de amploare la Reykjavik după dezvăluirea scandalului "Panama Papers"

Islanda: Proteste de amploare la Reykjavik după dezvăluirea scandalului "Panama Papers"

Mii de islandezi au manifestat luni împotriva premierului islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, implicat în scandalul "Panama Papers", ancheta unor jurnaliști care au dezvăluit bunuri ale acestuia într-un paradis fiscal și care ar putea provoca răsturnarea lui de la putere, scrie AFP.

Conform documentelor publicate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigații (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a înființat în 2007, împreună cu viitoarea sa soție, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, numită Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, până când el i-a vândut părțile sale în 2009 pentru suma simbolică de un dolar.

Când a fost ales pentru prima oară deputat, în aprilie 2009, el a omis să menționeze această participație în declarația de avere, în timp ce era obligat de lege.

Afacerea este extrem de sensibil într-o țară marcată de excesele anilor 2000, când în sectorul financiar au înflorit firmele fantomă.

Apărarea prim-ministrului este simplă: el nu a ascuns niciodată bani în străinătate, iar soția lui este în regulă cu fiscul islandez. "Ea nu a folosit niciodată vreun paradis fiscal", a scris Gunnlaugsson pe site-ul său . "Nu am avut în vedere să demisionez din acest motiv și nu voi demisiona din acest motiv", a insistat el luni după-amiază.

În timp ce populația nemulțumită manifesta, premeirul și-a exprimat regretul la postul național de televiziune RUV că nu a dezvăluit mai devreme această participație.

Protestul de la Reykjavik a strâns luni mai mulți participanți decât manifestațiile din 2009, declanșate de lipsurile grave ale responsabililor politici în supravegherea băncilor și soldate cu răsturnarea guvernului de dreapta, a informat poliția, fără să anunțe vreo estimare.

Mulți islandezi au fost surprinși să îl vadă pe șeful guvernului la fel de stânjenit într-un interviu acordat televiziunii suedeze SVT, realizat pe 11 martie și difuzat pentru prima dată duminică, pe punctul de a părăsi încăperea când întrebările au devenit presante. "Faceți suspect ceva ce nu este", a declarat el iritat.

Fiu de deputat și jurnalist de profesie, Gunnlaugsson ar fi trebuit să întruchipeze o ruptura cu clasa politică, inclusiv cu a partidului său, care a închis ochii la frenezia expansiunii băncilor islandeze. Acesta s-a terminat cu o criză financiară istorică, o recesiune și un plan de salvare al Fondului Monetar Internațional.

Soția lui, Anna Sigurlaug Palsdottir, 41 de ani, este fiica unui om de afaceri care a făcut avere fiind concesionar al mașinilor Toyota în țară. Pe 15 martie, ea singură a făcut publică pe Facebook existența societății Wintris, care administrează averea moștenită.

Opoziția de stânga a depus o moțiune de cenzură care va fi supusă votului la o dată ce urmează a fi stabilită.

În cazul cel mai probabil, opoziția va vota moțiunea de cenzură, în timp ce partidul premierului se va opune, astfel că soarta executivului va fi decisă de a doua formațiune a coaliției guvernamentale, Partidul independenței (dreapta), care pare să fie divizat în problema respectivă.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Ada Vîlceanu)

Citiți mai mult:

'Panama Papers', documentele ce dezvăluie cum politicieni și celebrități din lumea întreagă au beneficiat de societățile offshore

Premierul islandez, pus în dificultate de revelațiile din Panama Papers

Panama Papers: Apel la demisia premierului în Islanda

Panama Papers: Premierul islandez Gunnlaugsson exclude varianta demisiei


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria