Israel: Benjamin Netanyahu acuză stânga şi presa că doresc punerea lui sub acuzare

Israel: Benjamin Netanyahu acuză stânga şi presa că doresc punerea lui sub acuzare

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a difuzat sâmbătă o înregistrare video în care acuză stânga şi media că exercită presiuni asupra procurorului general pentru a-l convinge să îl pună sub acuzare în dosare de presupusă corupţie, cu trei luni înainte de un scrutin cheie, relatează AFP.

Benjamin Netanyahu este dat de sondaje favorit la alegerile parlamentare anticipate de la 9 aprilie, dar eventuale puneri sub acuzare, amintite de presă, ar putea schimba situaţia.

După luni de investigaţii, poliţia a recomandat inculparea lui Benjamin Netanyahu în trei dosare de presupusă corupţie. Decizia aparţine acum procurorului general Avishai Mandelblit.

Înregistrarea video difuzată sâmbătă seară pe reţelele sociale se deschide cu mesajul: "Sunt trei ani de când stânga şi media încearcă să obţină ca procurorul general să decidă inculparea cu orice preţ a premierului".

Imaginile arată apoi opozanţi ai lui Benjamin Netanyahu care manifestează în faţa locuinţei procurorului general la periferia Tel Avivului, în special în noiembrie 2016. Protestatarii poartă pancarte cerând demisia lui şi strigă "Bibi (porecla prim-ministrului), locul tău este în închisoare". Înregistrarea se încheie cu întrebarea "Vor reuşi?", făcând aluzie la opozanţi.

Citat de presă, Ministerul Justiţiei a dat asigurări că "zvonurile propagate şi alte înregistrări video nu vor avea nicio influenţă asupra deciziei care va fi luată de procurorul general numai în funcţie de criterii profesionale".

Benjamin Netanyahu şi soţia sa, Sara, sunt suspectaţi că au încercat să îşi asigure o imagine pozitivă pe un site de informaţii în schimbul unor favoruri guvernamentale acordate unui mare grup de telecomunicaţii.

Prim-ministrul a anunţat deja că nu va demisiona dacă va fi convocat la o audiere înaintea alegerilor.

Audierea prealabilă este o etapă crucială în procedura israeliană. Un individ are acolo o ultimă şansă de a convinge acuzarea să nu îl trimită în faţa unui tribunal, notează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...