Israel: Manifestaţii împotriva guvernului şi corupţiei

Israel: Manifestaţii împotriva guvernului şi corupţiei

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă seară la Ierusalim şi Tel Aviv pentru a denunţa corupţia şi modul de gestionare a pandemiei de COVID-19 şi a consecinţelor sale de către guvernul israelian, notează AFP.

Nemulţumirea populară s-a intensificat în ultimele zile, pe fondul noilor restricţii impuse în contextul noului val al pandemiei care a afectat economia, protestatarii acuzând guvernul că este "deconectat" de la realitate.

O primă adunare a avut loc la Ierusalim în faţa reşedinţei premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru a cere demisia acestuia.

 


Foto: (c) Amir Cohen/REUTERS


Inculpat pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare, Benjamin Netanyahu este în centrul unui proces în care următoarea audiere va avea loc duminică.

"Democraţie", "mincinos" şi "manipulator", se putea citi pe pancartele purtate de cele câteva sute de manifestanţi, potrivit unui corespondent al AFP.

În centrul oraşului Tel Aviv, mii de manifestanţi s-au îndreptat spre Parcul Charles Clore, la malul mării, pentru a protesta faţă de modul în care este gestionată criza sanitară şi economică, la o zi după intrarea în vigoare a noilor restricţii vizând oprirea răspândirii coronavirusului.

 


Foto: (c) Amir Cohen/REUTERS


Pentru "a evita izolarea generală din cauza creşterii puternice a morbidităţii legate de coronavirus", autorităţile au anunţat vineri că majoritatea magazinelor neesenţiale şi locurilor publice vor fi închise în weekend până la noi ordine, după ce la începutul lui iulie au fost introduse deja alte restricţii.

Până de curând, Israelul, ţară cu nouă milioane de locuitori, s-a putut lăuda cu modul de gestionare a pandemiei, dar numărul de noi bolnavi a crescut odată cu relaxarea măsurilor de restricţie, în timp ce rata şomajului a ajuns la peste 20%.

Pentru a tempera nemulţumirea socială, prim-ministrul a anunţat recent un plan de 90 de miliarde de shekeli (circa 22,5 miliarde de euro), reprezentând ajutoare pentru "toţi cetăţenii".

 


Foto: (c) Amir Cohen/REUTERS


Potrivit unui sondaj al canalului de televiziune 13 publicat în această săptămână, 61% dintre alegători sunt "nemulţumiţi" de modul în care premierul Benjamin Netanyahu a gestionat pandemia.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

3 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

4 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

5 Notă internă strict secretă a FSB: Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”