Israel: Mii de persoane au manifestat contra lui Benjamin Netanyahu

Israel: Mii de persoane au manifestat contra lui Benjamin Netanyahu

Mii de israelieni au manifestat sâmbătă seară la Tel Aviv împotriva unui eventual acord de coaliţie condusă de premierul desemnat Benjamin Netanyahu ce ar putea constitui pentru opoziţie sfârşitul democraţiei în ţară, notează AFP.

Benjamin Netanyahu, câştigător al parlamentarelor desfăşurate la 9 aprilie, are termen până miercuri seară pentru a forma o nouă coaliţie.

Până în prezent, el nu a reuşit să răspundă exigenţelor conflictuale ale potenţialilor parteneri de guvernare, în special în ce priveşte problema recrutării în armată a evreilor ultraortodocşi.

Dacă până acum nu a fost prezentat niciun acord, au apărut speculaţii legate de faptul că membrii coaliţiei ar putea accepta măsuri vizând slăbirea puterii judiciare, care caută să lanseze un proces contra lui Netanyahu.

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a amânat miercuri pentru începutul lui octombrie data la care Netanyahu urmează să fie audiat pentru a răspunde la acuzaţiile de corupţie care i-au fost aduse.

În februarie, magistratul şi-a anunţat intenţia de a-l inculpa pe prim-ministru pentru "corupţie", "fraudă" şi "abuz de încredere" în trei dosare.

Benjamin Netanyahu a negat toate aceste acuzaţii şi a denunţat o "vânătoare de vrăjitoare".

Sâmbătă seară, mii de persoane au agitat drapelul israelian, scandând, printre altele, sloganul "un popor, o lege".

"Nu te vom lăsa să transformi Israelul democratic într-o curte privată a unei familii regale sau a unui sultanat", a declarat Benny Gantz, liderul alianţei de centru-dreapta Albastru şi Alb, pe cale de a deveni cel mai mare partid de opoziţie.

"Nu eşti deasupra legii, nu te vom lăsa să fii un dictator", a afirmat la rândul său Yair Lapid, tot din alianţa Albastru şi Alb.

"Suntem aici ca să luptăm pentru ţara noastră. Netanyahu va zdrobi Curtea Supremă pentru a împiedica justiţia" să îşi facă treaba, a spus Tamar Zandberg din partea formaţiunii Meretz.

Organizatorii au estimat la câteva zeci de mii de persoane numărul participanţilor la marşul care a avut loc în faţa muzeului din Tel Aviv. Potrivit poliţiei, mai puţin de 10.000 de manifestanţi au fost prezenţi.

Dacă Benjamin Netanyahu nu reuşeşte să formeze o coaliţie până miercuri, preşedintele Reuven Rivlin ar putea încredinţa mandatul unui alt deputat, mai scrie AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...