Israel: Mii de persoane continuă protestele împotriva reformei judiciare

Israel: Mii de persoane continuă protestele împotriva reformei judiciare

Mii de persoane continuă protestele împotriva reformei judiciare, nemulțumirile au sporit după votarea în parlament a unei dispoziții a controversatei reforme a sistemului judiciar realizată de guvernul Netanyahu, scrie AFP, conform Agerpres.

Proteste Israel FOTO: Profimedia

Premierul Benjamin Netanyahu și aliații săi de coaliție , cu sprijinul partidelor de extremă dreapta și evrei ultra-ortodocși, au obținut aprobarea în parlament a unei clause din acest proiect limitând astfel posibilitatea Curții Supreme de a invalida deciziile guvernului.

Manifestanții s-au adunat joi seara la Tel Aviv și alte orașe din țară unde au scandat "Democraţie, democraţie" în timp ce au fluturat drapele ale Israelului și au scandat împotriva reformei propuse de guvernul Netanyahu.

Această reformă, care urmărește creșterea puterii parlamentului față de cea a magistrațilo r a polarizat țara și a declanșat una din cele mai ample mișcări de protest din istoria Israelului.

Guvernul vede reforma ca un pas necesar pentru a asigura un echilibru mai bun al puterilor, dar detractorii săi o consideră drept o amenințare la adresa democrației și se tem că deschide calea spre posibile derive iliberale și autoritare.

Textul dispoziției votat de către parlament este primul din reformă care devine lege. După votul parlamentului, au urmat manifestații până târziu în noapte, iar forțele de ordine au fost nevoite să folosească tunurile cu apă pentru a împrăștia mulțimea.

Unii din adversarii premierului, judecat pentru corupție, îl acuză că urmărește să folosească această reformă pentru a reduce impactul unei eventuale decizii defavorabile în instanță la adresa sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”