Israel: Navă cargo, capturată de rebelii Houthi în Marea Roșie

Israel: Navă cargo, capturată de rebelii Houthi în Marea Roșie

Iranul se află în spatele capturării de către rebelii Houthi din Yemen a unei nave în Marea Roșie, avertizează Israelul, potrivit The Jerusalem Post . Capturarea navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este „un alt act de terorism iranian", transmite premierul Benjamin Netanyahu.

Israelul a confirmat că nava cargo deținută parțial de un om de afaceri israelian a fost deturnată duminică de rebelii Houthi din Yemen în Marea Roșie, acuzând Iranul că a dirijat pirateria maritimă.

Galaxy Leader cargo ship. FOTO captură VESSELFINDER

Cargoul, Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, a fost închiriat de o companie britanică deținută parțial de israelianul Rami Unger unei companii japoneze.

Vasul a plecat dintr-un port din Turcia cu destinația India și a navigat sub pavilion Bahamas.

Ucraineni, bulgari, filipinezi și mexicani, la bordul vasului cargo

La bordul navei se află 25 de membri ai echipajului de diferite naționalități, inclusiv ucraineni, bulgari, filipinezi și mexicani.

Niciun israelian nu se afla la bord, a precizat Ministerul de Externe al Israelului.

Biroul premierului Netanyahu a condamnat confiscarea cargoului, subliniind că nava nu era israeliană și nici nu aparținea unui israelian.

„Acesta este un alt act de terorism iranian care exprimă un salt înainte în agresiunea Iranului împotriva cetățenilor lumii libere și creează implicații internaționale în ceea ce privește securitatea căilor maritime globale."

Aenințări la adresa Israelului

Un purtător de cuvânt al armatei Houthis aliate cu Iranul, Yahya Sarea, a declarat duminică că grupul va viza toate navele deținute sau operate de companii israeliene sau care poartă pavilion israelian, potrivit canalului Telegram al grupului.

Țările au fost avertizate să își retragă cetățenii care lucrează în echipajele unor astfel de nave.

Houthis „va viza toate tipurile de nave care poartă pavilionul entității sioniste sau care sunt operate sau deținute de companii israeliene, făcând apel la toate țările din lume să își retragă cetățenii care lucrează în echipajele navelor entității inamice și să evite să navigheze pe acestea", a transmis o rețea de știri legată de Houthis, citată de The Jerusalem Post.

Potrivit avertismentului, vor fi vizate care nu doar și vasele care navighează sub pavilion israelian, ci și cele care transportă marfă deținută de israelieni sau chiar parțial deținută de israelieni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat