Israel: Netanyahu îl îndeamnă pe Gantz să participe la formarea unui guvern de uniune naţională

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a îndemnat joi pe rivalul său Benny Gantz să participe la formarea unui guvern de uniune naţională, la două zile după alegeri legislative în care nu s-a detaşat niciun învingător, informează AFP.

"În timpul alegerilor, am îndemnat la formarea unui guvern de dreapta. Din nefericire, rezultatele alegerilor arată că acest lucru nu este posibil. Poporul nu a tranşat între cele două blocuri (politice). În consecinţă, nu există altă soluţie decât formarea unui guvern de uniune, pe cât de amplu posibil", a declarat Netanyahu într-un mesaj video.

La două zile după alegerile legislative, rezultatele încă provizorii creditează partidul Likud al lui Netanyahu cu 32 de locuri din totalul celor 120 în Knesset, în timp ce partidul Kahol Lavan (Albastru-Alb) al fostului general Benny Gantz ar fi câştigat 33 de locuri.

Chiar dacă se adaugă aliaţii lor potenţiali - partide religioase sau foarte de dreapta pentru Netanyahu şi formaţiuni de stânga sau arabe pentru Gantz - numărul de deputaţi ajunge la 56 în fiecare tabără, sub nivelul de 61 necesar pentru a obţine o majoritate în Knesset.

"Benny, trebuie să formăm un guvern de uniune cel mai amplu posibil astăzi. Poporul aşteaptă de la noi doi să ne asumăm responsabilităţile şi să acţionăm în cooperare", a adăugat Netanyahu, într-o declaraţie care i-a surprins pe israelieni.

"De aceea te îndemn, Benny. Să ne întâlnim astăzi, nu contează când, pentru a face să avanseze acest proces care este mai mult ca oricând de actualitate. Nu avem dreptul să mergem spre un al treilea scrutin - sunt împotrivă. Ordinea de zi este un guvern de uniune amplu, astăzi", a subliniat premierul israelian.

Aceasta este o semnificativă schimbare de ton pentru Netanyahu.

Miercuri seara, el continua să afirme că ţara sa nu are decât două soluţii: fie un guvern de dreapta condus de el, fie "un guvern periculos care să se bazeze pe partidele arabe", într-un atac direct împotriva lui Gantz, care a promis să înceapă discuţii cu formaţiunile arabe în speranţa de a forma o coaliţie. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Demență pură / Mungiu-Pippidi a ajuns trompeta PSD și-i atacă pe români numindu-i „lumpendiaspora” / Sputnik a pre…

2 Fraților, asta e dementă! / Dan Alexe o dă în vileag pe pesedista Carmen Avram, pe care o acuză de hoție și impo…

3 VIDEO Protest al „valorilor” angajate de PSD la Ministerul Dezvoltării, după ce au primit ordinele de „evacuar…

4 VIDEO Vela a prezentat în Parlament cele patru documente prin care Arafat a cerut guvernelor PSD să constituie…

5 VIDEO Priviți, Rusia a trimis armata în Siberia, la cea mai mare mină de aur a țării. Mii de muncitori sunt in…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb