Israel: Netanyahu le cere coloniştilor să susţină planul lui Trump de anexare a unor părţi din Cisiordania

Israel: Netanyahu le cere coloniştilor să susţină planul lui Trump de anexare a unor părţi din Cisiordania

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut marţi liderilor coloniştilor evrei să susţină o propunere de anexare a unor părţi din Cisiordania, bazată pe planul de pace al preşedintelui SUA, Donald Trump, pentru Orientul Mijlociu, relatează DPA.

Reprezentanţii coloniştilor şi ai mişcării religioase se opun planului american, întrucât nu sunt de acord cu înfiinţarea statului palestinian în restul teritoriului care ar rămâne după anexare.

Propuneri privind anexarea ar putea fi depuse în parlamentul israelian încă din luna iulie.

"Avem o oportunitate istorică de a ne impune suveranitatea asupra unor zone din Iudeea şi Samarica (Cisiordania - n.r.)", a declarat Netanyahu în cadrul unei întâlniri cu membri din conducerea Consiliului Yesha al coloniştilor, potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul său.

"Dacă vor să divizeze teritoriul şi să formeze un stat arab pe pământul Bibliei, chiar dacă ei susţin că este 'în condiţii mai bune' pentru noi, atunci nu mulţumim", a postat parlamentarul din mişcarea religioasă Bezalel Smotrich luni pe Twitter.

Planul propus de Donald Trump în ianuarie prevede ca circa 30% din Cisiordania ocupată să fie anexată de Israel în orice viitor acord de pace cu palestinienii.

Planul a fost respins de palestinieni, întrucât recunoaşte pretenţiile Israelului asupra unor părţi din Cisiordania pe care le doresc într-un viitor stat. Drept consecinţă, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anulat recent toate acordurile cu Israelul şi SUA.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică