Israel: Partidul Muncii se alătură guvernului Netanyahu-Gantz

Israel: Partidul Muncii se alătură guvernului Netanyahu-Gantz

Partidul Muncii din Israel a votat duminică în favoarea participării la guvernul de uniune ce va fi format în urma acordului încheiat între prim-ministrul de dreapta Benjamin Netanyahu şi fostul său rival de centru Benny Gantz, transmite AFP.

Membrii convenţiei Partidului Muncii au votat în proporţie de 64.2% în favoarea acestui acord ce prevede crearea unui guvern care va fi condus, prin rotaţie, de Netanyahu şi de Gantz.

Acordul dintre cei doi foşti rivali politici, convenit săptămâna trecută după 16 luni de criză politică şi trei scrutinuri, nu a reuşit să departajeze între Netanyahu şi Gantz şi de aceea prevede organizarea de alegeri peste trei ani.

Executivul va fi format din 32 de miniştri pentru primele şase luni, pentru a face faţă pandemiei COVID-19, iar ulterior din 36 de membri, cel mai numeros cabinet din istoria israeliană.

Benjamin Netanyahu, al cărui proces de corupţie a fost amânat din cauza crizei sanitare provocate de pandemie, va exercita funcţia de prim-ministru în primele 18 luni, după care va fi înlocuit de Benny Gantz.

Cele două tabere vor împărţi în mod egal ministerele, portofoliile apărării şi justiţiei revenindu-i lui Gantz şi aliaţilor săi, iar cele ale Finanţelor şi Sănătăţii taberei lui Netanyahu.

Liderul Partidului Muncii, Amir Peretz, a semnat un acord cu Benny Gantz şi a acceptat să facă parte din guvern. Cu excepţia lui Peretz, doar unul din ceilalţi doi deputaţi ai grupării de stânga au dorit să se alăture coaliţiei.

Partidul Muncii ar urma să primească portofoliile economiei şi afacerilor sociale.

Amir Peretz, fost ministru al apărării şi fost şef al Histadrut, principala centrală sindicală din Israel, a fost ales şef al Partidului Muncii în iulie 2019.

Formaţiunea politică aflată mult timp la putere în Israel, dar în declin în ultimii douăzeci de ani, a câştigat doar trei locuri din cele 120 din parlament, într-o uniune de trei partide la alegerile din martie.

"Nu ne alăturăm unui guvern de dreapta", ci "unui guvern de uniune cu rotaţie", a precizat după votul intern Amir Peretz.

"Cooperarea noastră strategică cu Benny Gantz va readuce Partidul Muncii la locul său natural, ca mişcare politică influentă în Israel", a afirmat Peretz într-un comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu