Israel: Preşedintele Rivlin critică un proiect de lege ce prevede localităţi rezervate evreilor

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a denunţat marţi, într-o scrisoare deschisă, un proiect de lege aflat în parlament şi susţinut de guvern, dar pe care şeful statului îl consideră discriminator pentru că ar permite ca unele localităţi să fie rezervate evreilor, transmite AFP.

Intervenţiile preşedintelui israelian, care are un rol mai ales protocolar, sunt foarte rare în dezbaterea politică, de aceea declaraţia sa a ţinut prima pagină în presă.

Proiectul de lege, adoptat în mai în primă lectură, defineşte Israelul drept 'căminul naţional al poporului evreu'.

Unul din articole, care trebuie adoptat în trei lecturi, prevede că 'statul poate autoriza o comunitate compusă din oameni cu aceeaşi credinţă şi naţionalitate să menţină caracterul exclusiv al acestei comunităţi'.

Avi Dichter, deputat al partidului Likud (al premierului Benjamin Netanyahu) şi autor al proiectului de lege, a explicat marţi, la postul public de radio, că textul vrea 'să permită unei populaţii sioniste să trăiască fără a avea alături de ea o populaţie care nu este dispusă să apare frontierele ţării'. Deputatul a făcut referire la cetăţenii arabi israelieni, care reprezintă 17,5% din populaţia Israelului.

În scrisoarea deschisă, preşedintele Rivlin a atras atenţia că legea 'ar putea aduce atingere poporului evreu în lume şi Israelului şi ar putea chiar să constituie o armă pentru inamicii noştri'.

'Vrem să susţinem discriminarea şi excluziunea bărbaţilor şi femeilor din cauza originii lor etnice?', se întreabă preşedintele, considerând că legea va permite 'unei comunităţi să înfiinţeze localităţi care exclud evrei sefarzi, ultraortodocşi, druzi, membri ai comunităţii LGBT'. 'Aceasta este oare viziunea sionistă?', adaugă Rivlin.

Procurorul general Avivhai Mandelblit şi-a exprimat, la rândul său, opoziţia faţă de propunerea legislativă 'în formularea sa actuală'.

Textul, pe care premierul Netanyahu l-ar vrea adoptat până la sfârşitul lunii, când se încheie sesiunea parlamentară, ar deveni una din legile fundamentale care fac oficiul de constituţie în Israel.

El include şi un alt articol controversat, ce prevede că ebraica este singura limbă oficială, propunând un 'statut special' pentru arabă.

Nicio lege nu a fost votată în materie de la crearea statului Israel, în 1948, ebraica şi araba fiind considerate ambele limbi cvasi-oficiale. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

2 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

3 Din sânge de hoț! / Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dr…

4 Orban spune că Ioan Cupșa poate fi ministrul Justiției. Este singurul liberal care a votat legea recursului co…

5 BREAKING / Meleșcanu ar putea fi demis de la șefia Senatului prin decizie a CCR! Judecătorul raportor, Daniel Mo…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există